- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Regeringen uppmanar kommunerna att se över beredskapen
Regeringen uppmanar kommunerna att se över beredskapen, inför en eventuell värmebölja i sommar.
Alla verksamheter inom vård och omsorg behöver se över sina handlingsplaner och sin beredskap för en sommar med hög värme, för att kunna skydda särskilt utsatta personer.
Väderprognoser inför sommaren varnar för att det kan komma en värmebölja i nivå med den som var sommaren 2018. Erfarenheterna från då visar att en sådan situation kräver förberedelser och åtgärder när det gäller särskilt utsatta grupper som kan vara extra känsliga för värme, exempelvis personer inom äldreomsorgen, små barn, gravida, personer med kroniska sjukdomar eller funktionsnedsättning.
Regeringen går därför nu ut med en uppmaning till verksamheter inom vård och omsorg att se över handlingsplaner och beredskap om det blir en sommar med hög värme.
– Sommaren 2018 hade Sverige runt 700 extra dödsfall och överdödligheten inträffade främst bland särskilt utsatta grupper som till exempel äldre personer. Utvärderingen av den sommaren visar att en proaktiv krisberedskap är en viktig faktor för att kunna hantera en värmebölja. Det är positivt att andelen kommuner som har en beredskapsplan har ökat från 67 till 86 procent men alla kommuner måste vara förberedda. Att ha en plan är viktigt och personalen måste känna till vad de ska göra om värmen kommer. Under sommaren är det vanligt med vikarier inom vård och omsorg vilket gör det extra viktigt att även den personalen känner till hur man bör agera vid en värmebölja. Ytterst handlar det om att rädda liv, därför uppmanar vi berörda verksamheter att se över sin beredskap inför sommaren, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.
– Om vi får en sommar likt den 2018 är det livsavgörande att det finns en god beredskap. Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och MSB har sedan tidigare tagit fram vägledningar kring värme och informationsmaterial kring värmeböljors hälsoeffekter. Materialet är ett stöd för enskilda, kommuner och regioner för att minska dödlighet och ohälsa vid värmebölja. Det är min förhoppning att materialet, till exempel Kunskapsguiden från Socialstyrelsen som har bra råd för vård- och omsorgsverksamheter, kan bidra till att höja beredskapen. Vi rekommenderar att alla kommuner och regioner ser över vad som bör göras om vi får en värmebölja i sommar, säger socialminister Jakob Forssmed.
Folkhälsomyndighetens råd vid värmebölja
- Var uppmärksam på inomhustemperaturen
Risken för hälsoproblem ökar så snart temperaturen stiger inomhus. Risken ökar påtagligt när temperaturen utomhus når upp till 26 °C eller mer under tre dagar i följd.
. - Drick mer
Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat som t.ex. grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.
. - Ordna sval miljö
Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt.
. - Ordna svalka
En sval dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder.
. - Ta det lugnt
Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.
. - Förvara läkemedel rätt
Om ditt läkemedel är temperaturkänsligt finns information om förvaring på förpackningen eller i bipacksedeln.
. - Var uppmärksam
Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist. Om du tar något läkemedel, t.ex. vätskedrivande, kan dosen behöva justeras. Kontakta sjukvården för specifika råd kring just din eller dina närståendes hälsa.
Politik | Sverige
Örebronyheter
Källa: Socialdepartementet
Related Posts
Latest News
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
En halv miljon barn har fötts
En halv miljon barn har fötts under de 1000 dagar...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login