- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
- Julångesten står för dörren på Örebro Teater
Reflektioner och grubblerier en fotoutställning om skateboard i Örebro
Skateboard i Örebro har en lång historia som sträcker sig från 70-talets mitt till idag, denna utställning är ett kapitel i denna historia.
Skateboard kan handla om att hitta sin egen väg på brädan, men också i livet. Kan även handla om vänskap och gemenskap, utveckling och att ta plats, skapa sig en identitet, en försörjning och hitta sitt kall.
Filip och Fritte är båda födda 1993 i Örebro. Formade av sin omgivning och sin gemensamma passion och engagemang för staden Örebro, och deras reflektioner och grubblerier av vad skateboard är för just dom.
Vernissage fredag 24 november 2023 på Scandic Grand, kl 17.00. På öppningen blir det vernissage-AW från 17:00 med drop in under kvällen.
Ca 17:30 presenteras utställningen och fotograferna.
Under kvällen kommer man kunna köpa signade fotografier och printer. Såklart blir det musik, dricka och tilltugg. Ingen föranmälan krävs. Alla är välkomna.
…………….
Om Filip Erlind
Filip Erlind, född och uppvuxen i Örebro, tog sina första skateboardåkande steg vid en ålder av 12 år. Men med tiden märkte han att hans vänner snabbt blev skickligare än honom, och han insåg att han själv kanske aldrig skulle nå deras nivå. Det var då fotograferandet trädde in som hans sätt att förbli en aktiv del av skateboardkul- turen.
Nu, som frilansfotograf i Stockholm, fokuserar han på att fotografera både välkända och mindre kända personligheter, bland andra Magdalena Andersson, Olof Lundh, Petter Stordalen, David Lagercrantz och Tobias Karlsson åt diverse tidningar och magasin så som NA – Nerikes Allehanda, DI – Dagens Industri, GP – Göteborgs Posten, och Solo Skate Magazine samt företag som New Balace med flera.
Även om Filip numera sällan själv står på brädan, är skatekulturen en del av hans DNA. Den präglar hans arbete som fotograf, genom dess inställning och hur han betraktar stadsmiljön.
Som det gamla talesättet säger: ‘En gång skateboardåkare, alltid skateboardåkare.’
“Fotografi- och videodokumentation har alltid utgjort en kärnkomponent inom skateboardkulturen, och det var via denna medietradition som Filip Erlind först drog igång sitt kreativa skapande.
I den här fotoutställningen avser Filip Erlind att dela med sig av några speciella ögonblick från Örebros skate- boardscen, som alltid utmärkt sig genom sin unika sammanhållning och attityd. Denna sammanhållning har i hög grad byggts på en gör-det-själv anda (DIY), där gemenskapen själva skapar sin kultur och uttrycker sin skaparlust.”
Om Fritte Söderström
Fritte Söderström, född och uppvuxen i Örebro, är en dedikerad dokumentärfotograf med en passion för skate- boardscenen i staden. Han har sedan många år ägnat sig åt att föreviga Örebros skateboardscen i både stillbilder och rörliga bilder. Hans engagemang och kärlek till skateboardkulturen och sättet att betrakta den har lett honom till att bli en viktig del av den lokala scenen.
Han har även tagit det vidare utanför Örebro och tillhör nu en av de främsta skateboardfilmarna i värden. Mer rörliga filmen som hans främsta medium har han arbetat och filmat åt bland andra Thrasher Magazine, Free Skate Magazine, Solo Skate Magazine, Place Magazine samt åt de största varumärkena i välden så som Adidas, New Balance m.fl.
Fritte var en av de drivande krafterna bakom skapandet av den legendariska (D.I.Y) gör-det-själv skateparken ‘CV-plaza’ på CV-området tillsammans med en lång rad av vänner. Ingen nämnd igen glömd. Denna unika plats har varit ett centrum för skateboardsamhället och har spelat en avgörande roll i att främja skateboardkulturen i Örebro.
Här visar Fritte upp en samling bilder som fångar uppbyggandet av ‘CV-plaza’ i ett tidigt skede (2011 – 2014). Dessa bilder, som är tagna på 35- och 120 mm film, belyser den kreativitet, entusiasm och gemenskap som formade denna skatepark till vad den var innan den demolerades hösten 2020. Dock finns spår fortfarande kvar utmed Lillån på gränsen mellan Rynninge och industriområdet CV.
Frittes arbete är mer än bara bilder; det är en resa genom Örebros skateboardscen och en hyllning till passionen och engagemanget hos dem som har format den. Genom sin presentation delar Fritte inte bara sin egen historia utan också berättelsen om en hel kultur och gemenskap som har formats genom skateboardåknin- gens konstform.
Kultur | Örebro
Örebronyheter
Källa: Örebro Skateboard
Related Posts
Latest News
-
Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
Örebro HK kom till spel borta mod MoDo med åtta...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln. Tankarna väcker...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Länstrafikens dom mot den växande småorten
Mosås är en trevlig, något lantligt by med majoriteten villor...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Besvara enkät om det civila samhället
Örebro kommun och Örebro Föreningsråd genomför en undersökning, för att...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
Välkommen till Pihlskolan i Hällefors, söndagen den 1 december mellan...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
Den 26 november sammanträder kommunstyrelsen i Lindesbergs kommun, den här...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
E-tjänster stängda måndag den 25 november
Måndag den 25 november kl. 10–15 kommer de flesta av...
- Posted november 21, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login