Rapportera fynd av svartpälsbi

By on 1 maj, 2024
Svartpälsbi, hona.
Foto: David Lundgren.

Våra vilda bin har en tuff tillvaro och minskar i antal, eftersom deras livsmiljöer har försvunnit eller förändrats. För ett av våra bin, svartpälsbiet, ser dock läget ut att ha förbättrats under senare år.

Nu vill Länsstyrelsen få en helhetsbild av artens utbredning.

Svartpälsbiet (Anthophora retusa) har börjat återta sitt forna utbredningsområde i Götaland och Svealand. För att få en bättre bild av artens utbredning önskar Länsstyrelsen få in observationer av svartpälsbi.

Svartpälsbiet i Örbero län

I Örebro län ansågs arten ha varit utdöd sedan 60-talet, men år 2021 återfanns den igen vid Sannahed i Kumla kommun. Sedan dess har arten spridit sig och har hittats på fler platser i länet.

Rapportera fynd av svartpälsbi

Ge dig ut under maj–juli och spana efter svartpälsbiet. Rapportera in dina fynd i Artportalen, gärna med foto.

Registrera dig som ny användare för att rapportera i Artdatabanken på https://ids.artdatabanken.se/account/create?returnUrl=https://artportalen.se&ui_locales=sv

Logga in som befintlig användare och rapportera i Artdatabanken på https://ids.artdatabanken.se/account/create?returnUrl=https://artportalen.se&ui_locales=sv

Genom att rapportera in dina observationer hjälper du Länsstyrelsen och andra myndigheter att få bättre koll på svartpälsbiets utbredning i landet.

Här hittar du oftast svartpälsbiet

Svartpälsbiet trivs i varma och blomrika marker. Den återfinns ofta i sandiga och grusiga områden där den bygger bo i marken. Du kan till exempel se den i jordbrukslandskapet, men också längs med vägkanter, på skjutbanor och i slänter i stadsmiljö.

Så känner du igen svartpälsbiet
Man känner lättast igen honan av svartpälsbi. Honan är nästan helt svart och har en tydlig gulorangeröd behåring på bakbenen.

Hanen har ljusbrun päls på huvud, mellankropp samt på bakkroppens två första ryggsegment. Resten av bakkroppen är svart. De mellersta fötterna har en tydlig hårvimpel som används för att signalera till honor med under flykten.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Länsstyrelsen Örebro län

You must be logged in to post a comment Login