”Rädda djungeln” – kultur i förskolan på kommunturné i Lindesberg

By on 21 december, 2021

Rädda djungeln! Det är namnet på en föreställning som sex lärare vid Kulturskolan Garnalia i Lindesberg spelat för förskolor i kommunen – totalt cirka 200 förskolebarn och pedagoger. Kulturskolan har sedan 2008 svarat för satsningen Kultur i förskolan (KIF). Varje nytt läsår innebär ett nytt tema – i år handlar det om klimatet.

Satsningen KIF – Kultur i förskolan – har sedan år 2008 genomförts på följande sätt: Under nio veckor besöker fyra av kulturskollärarna olika förskolor med sina respektive inriktningar dans, drama, musik eller bild. Barnen lär sig under besöken olika specialskrivna sånger med dansrörelser till, målar kulisser med djungelmotiv eller har dramaövningar som anknyter till temat, beroende på vilken pedagog som kommer till den aktuella förskolan. Efter de nio veckorna bjuds terminens deltagande förskolor in till föreställningen där allt knyts ihop. Då förstärks lärargruppen med ytterligare två pedagoger som deltar i turnén.

Under höstterminens förskoleturné spelades föreställningen Rädda djungeln för cirka 200 förskolebarn och pedagoger runt om i kommunen. Varje nytt läsår innebär ett nytt tema. I år handlar det om klimatet.

”Det har varit oerhört viktigt att inte tynga barnen med klimatångest. Vi ville närma oss ämnet från en annan vinkel och satsa på återuppbyggnad”, förklarar Camilla Malén Friman, den musiklärare som skrivit all musik till KIF.

Djungeldjur med olika karaktärer

Camilla Malén Friman har i år skapat tio sånger om olika djungeldjur. Här finns festglada apor, en smygande tiger, en tuff krokodil och dessutom några jäktade zebror, ständigt på väg någonstans. Men här finns också en skojande papegoja, en bufflig flodhäst, ett ansvarstagande lejon, en hjälpsam giraff, en galet kär orm och en noshörningstjej man ska se upp för. 

Vikarierande danspedagog Anna-Carin Ljung har satt dansrörelser till flertalet sånger, och att det hela är medryckande har märkts tydligt på barnens engagemang.

Parallellt med förskolebesöken spånade lärarna kring föreställningens innehåll, och vikarierande teaterlärare Maria Lindstedt skrev sedan manus. Dräkter införskaffades, både nya och omsydda från kulturskolans klädförråd, och Rädda djungeln repeterades in till en cirka 35 minuter lång föreställning där samtliga tio djursånger inrymdes.

Sju föreställningar

Totalt sju föreställningar har nu spelats i Frövi, Guldsmedshyttan och Lindesberg. Förskolebarnen får uppleva hur djuren vaknar en morgon i djungeln för att upptäcka att ett plåtmonster mejat ner träd, buskar och blommor. Barnen engageras i sånger och danser, men rådfrågas också om hur djungeln ska kunna återställas och bli fin igen.

”Det kommer så många fina förslag, särskilt om att man kan städa och laga det som är trasigt – men framför allt framhåller barnen att alla kan och ska hjälpas åt. Det är själva budskapet i föreställningen, men det är barnen som föreslår den lösningen”, berättar Maria:  ”Barnen är helt fantastiska och vi har fått så fina möten med de kloka små barnen, både vid våra besök ute på förskolorna och under själva föreställningarna!”

Levande musik

Bildlärare Altansukh Demberel, kallad Agi, har tillsammans med barnen skapat djungelkulisser och under föreställningen charmar han den unga publiken i sin tolkning av den förälskade ormen Bosse Boa samt en festsugen apa. 

Musikläraren Klas Friman, i föreställningen utklädd till tiger, ackompanjerar på gitarr. I övrigt håller han en låg profil då han är lite blyg och helst tiger (!). 

Under turnén deltar även musiklärare Anna Johansson, bland annat med en oförglömlig flodhästtolkning, som zebra och apa. Maria Lindstedt spelar rollen som lejon, Camilla Malén Friman är papegoja, giraff och apa och Anna-Carin Ljung krokodil, zebra och noshörning.

I vår besöks nya förskolor för samma upplägg med avslutande turné.

”Det är en mycket givande satsning. Vi som jobbar med KIF har så roligt, och vad vi hört som återkoppling är att danserna och sångerna verkligen fastnat hos barnen och förskolepedagogerna”, säger Maria.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login