- Nya rutiner för bokning av Askersunds kommuns lokaler
- Degerfors IF klara för Allsvenskan 2025
- Musikfestival för hela familjen
- Mingel – *Makeriet* Fredag 01 November 2024
- ”Våra själar” av Leia
- BIK Karlskoga upp i serieledning
- Paul Mendonca med band till Makeriet i Örebro
- Förarutbildning i slutspurt
- God hälsa i tredje åldern
- Hurtigtorpets sanitetsbyggnad öppnar på nytt
Rädda Barnen larmar: Klimatförändringar leder till vattenbrist
Det är bara några veckor kvar till FN:s klimatkonferens i Glasgow. Där ska världens ledare besluta om vilka åtaganden som ska vidtas för att hantera klimatförändringarna och dess effekter. En kris som redan är här och som många människor är tvungna att hantera varje dag. Två tydliga exempel är Syrien och Irak där vuxna och barn kämpar med den akuta vattenbristen, ett fenomen som är en direkt effekt av klimatkrisen.
Nordöstra Syrien och Irak är två områden där klimatförändringarnas effekter är kännbara. Svår torka har den sista tiden lett till väldigt låga vattennivåer i Eufratfloden, en flod som både människor i Syrien och Irak är beroende av. Vattenbristen har lett till att familjer inte kunnat odla sin jordbruksmark som de brukar, vilket lett till uteblivna inkomster och fördjupad fattigdom. Barn och föräldrar har lämnats utan mat och vatten, vilket i sin tur leder till hunger, undernäring och vattenburna sjukdomar.
Vattenstationen Alouk i nordöstra Syrien är en viktig vattenkälla för miljontals människor. Tyvärr drabbas stationen regelbundet av kortare och längre avstängningar just p g a torkan. När den väl är öppen har den ofta väldigt låg kapacitet.
Avbrotten i Alouk har skapat vattenbrist för tusentals människor som lever i flyktingläger i nordöstra Syrien. Lägren utmanas också av förorenat vatten som orsakar vattenburna sjukdomar. Sedan april 2021 har det funnits över 56 000 fall av akut diarré i Nordöstra Syrien, främst drabbas barn.
Jihane*, 37 år , bor sedan fem år tillbaka i Al Hol-lägret med sin man och sina barn.
Jihane bekräftar vattenbristen och den dåliga vattenkvalitén : ” Det finns inget vatten om jag vill bada mina barn. Jag brukar bara rengöra dem med en våt handduk. Ibland tvättar jag bara ett klädesplagg för var och en av dem. Ibland kan jag inte tvätta disken på två dagar. Min dotter Zaina * drack smutsigt vatten och blev sjuk. När jag tog henne till sjukhuset fanns det 12 andra personer där med samma symptom. Alla sa att det berodde på vattnet. Det var en pojke där vars situation var mycket allvarlig.”
Helena Thybell, generalsekreterare för svenska Rädda Barnen kommenterar situationen: ”Vatten är ett grundläggande behov, och för barn som Zaina och tusentals andra, undergräver krisen deras hälsa och möjlighet att få tillräckligt med mat och vatten. ”
I Baquba, Irak, bor Rahma*, 13 år, med sin mamma och sina syskon. Baquba är en stad vid Diyala -floden, en flod som torkat ut rejält under det senaste året. Mer än fem vattenstationer har slutat att fungera, vilket gör att tusentals människor inte har tillgång till vatten.
Rahma kommenterar situationen såhär: ”Just nu är det vattenkris där vi bor. Vi får bara vatten en eller två gånger i veckan. I juli var det extremt varmt och då fanns det inget vatten. Tidigare brukade vi odla växter som vi åt, men p g a torkan kan vi inte odla någonting. Det gör att vi har gått från att äta tre måltider om dagen till två. ”
Jordbruket är en stor inkomstkälla för många irakier, och nästan en fjärdedel av befolkningen tvingar nu sina barn att börja jobba, i ren desperation för att få pengar till mat. Många som Rädda Barnen pratat med säger också att om vattenkrisen fortsätter, måste de flytta och hitta någonstans att bo där det finns bättre tillgång till rent vatten.
Mellanöstern och Nordafrika är de områden i världen med högst vattenbrist. Enligt UNICEF lever nästan nio av tio barn i dessa områden med stor vattenbrist.
Sedan pandemins början, har Rädda Barnen nått över 800 000 människor i norra Syrien med vatten och hygienartiklar, samt byggt upp 18 kommunala vattensystem.
I Irak har Rädda Barnen nyligen lanserat ett projekt som syftar till att bygga upp lokala aktörers kapacitet för att stärka vattensystemen. Systemen kommer att nå över 300 000 människor.
Helena Thybell avslutar: ”Områden med stor vattenbrist behöver snabbt mer finansiering för att hantera denna kris, och tillfredsställa de behov som finns kring rent vatten, näring och sanitet. Världens ledare behöver också tillsammans göra långsiktiga satsningar för att motverka vattenbrist och klimatförändringarnas framfart. Läget är akut, för många barn är klimatkrisen redan här och är redan en stor del av deras liv. ”
Världen
Örebronyheter
Källa: Rädda Barnen
Related Posts
Latest News
-
Nya rutiner för bokning av Askersunds kommuns lokaler
Från och med måndag den 11 november gäller nya rutiner...
- Posted november 2, 2024
- 0
-
Degerfors IF klara för Allsvenskan 2025
Det var läge för Degerfors IF att säkra avancemanget till...
- Posted november 2, 2024
- 0
-
Musikfestival för hela familjen
Musikfestival för hela familjen, live at Kristallkyrkan med lokala artister...
- Posted november 2, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Fredag 01 November 2024
Makeriet 2024.11.01 * Fredag * Stig in till Makeriet och...
- Posted november 2, 2024
- 0
-
Grannskapet en viktig faktor i bostadsletandet
Enligt Svensk Fastighetsförmedlings mäklarpanel ”Bostadsutsikten”, är grannskapet något som spelar...
- Posted november 2, 2024
- 0
-
Patientsäkerheten inom cancerområdet ska stärkas
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och regeringen, utvidgar överenskommelsen på...
- Posted november 2, 2024
- 0
-
Hur lojal är elbilsägaren
Väljer privatkunder som kör elbil en laddbar bil igen, eller...
- Posted november 2, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login