Rådande hyresnivåer leder till tomma stadskärnor

By on 17 november, 2024
Foto: Anders Olofsson

De senaste årens extrema hyreshöjningar på över 20 procent har slagit hårt mot handelsföretagen, tomma butikslokaler blir en allt vanligare syn i städer och köpcentrum runt om i landet. Nya siffror från Svensk Handels Hyresdatabas visar att upp till en fjärdedel av en butiks omsättning går till hyra.

Denna historiskt höga andel förändras inte av det mer normala KPI-talet på 1,6 procent som SCB nu har presenterat.

De nya siffrorna visar att det finns geografiska skillnader i hur stor del av omsättningen som hyran utgör. Stockholm, Göteborg och Malmö sticker ut, men även städer som Karlstad och Uppsala. Det är framför allt mindre butiker som drabbats hårdast när hyrorna chockhöjts, i kombination med övriga ökade kostnader samt att konsumtionen har minskat till följd av lågkonjunkturen.

Fortsatt är läget särskilt utsatt för beklädnadshandeln, vilket ofta är den delbransch som utgör kärnan i städerna. I Stockholm utgör hyran i snitt 24 procent av omsättningen för dessa butiker.

— Vi har under flera års tid varnat för den utveckling vi nu tyvärr tvingas bevittna. Allt fler butikslokaler gapar tomma. Utöver att det är arbetstillfällen som försvinner är det ett hårt slag mot lokalsamhällen runt om i Sverige. Vi har nått en punkt där välbesökta butiker ersätts av folktomma showrooms för utländska bilmärken. Det riskerar att bli en dödsstöt för levande stadskärnor, säger Martin Kits, chef för Näringspolitik och opinionsbildning på Svensk Handel och fortsätter:

— Fastighetsägarna är svaret skyldiga kring hur våra städer och stadskärnor kommer att upplevas om stora delar av handeln slås ut.

Intresset för Svensk Handels Hyresdatabas växer för varje år som går, antalet inrapporterande enheter har vuxit med cirka 11 procent sedan fjolårets kartläggning. Och Hyresdatabasen har nu en täckningsgrad på 20 procent, sett till antalet kedjedrivna sällanköpsvarubutiker i Sverige. Framöver finns även en förhoppning att kunna inkludera dagligvaruhandeln och besöksnäringen.

— Hyresdatabasen är ett kraftfullt verktyg. Svart på vitt kan vi presentera en korrekt bild över hur hyresläget ser ut i Sverige. Hyresdatabasen belyser även tydligt hyrestilläggens andel av den totala hyreskostnaden. Den största nyheten i år är att vi kan bryta ned siffrorna på såväl stad som köpcentrum. Något som länge har setts som en onåbar dröm av våra medlemmar, säger Martin Kits.

Dags för regeringen att agera – ny utredning behövs

De senaste årens chockhöjningar av hyran, har redan inneburit att i övrigt välmående butiker tvingats stänga. Svensk Handel upprepar därför kravet om att en statlig utredning tillsätts, för att utvärdera dagens modell för hyresindexering. Med dagens modell riskerar marknads-hyressystemet att sättas ur spel.

— Att kostnadsökningen nu sjunker gör varken till eller från för handlarna, vars hyra ligger kvar på den höga nivå som de senaste årens ökning på 20 procent har lett till. Detta alltså trots att fastighetsägarnas faktiska kostnader sjunker. Branschen, och samhället, behöver stå bättre rustad nästa gång vi ser en kraftig inflationsökning och därför måste nu regeringen tillsätta en utredning för att skapa en stabilare hyresmarknad, säger Martin Kits.

Ett urval av fakta från Svensk Handels Hyresdatabas

  • Bashyran ökade under 2023 med i genomsnitt 10 procent.
  • Den genomsnittliga OCR-nivån, hyreskostnaden andel av omsättningen, uppgick i Stockholm till 20 procent, Karlstad 15 procent, Göteborg 13 procent och Malmö samt Uppsala 12 procent.
  • Högst hyra av handelns delbranscher har beklädnadshandeln där OCR-nivån ligger mellan 14 och 24 procent i en jämförelse av Sveriges kommuner.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Svensk Handel

You must be logged in to post a comment Login