- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
- Läkares etiska val i vardagen så hanteras svåra beslut i vården
- Mingel – *Makeriet* Fredag 20 December 2024
Psykologens 6 tips mot semesterångest
Solen skiner och sommarledigheten breder ut sig, ändå är du inte glad. Låter det bekant? Min Doktors psykolog tipsar om hur man kan hantera ångest eller nedstämdhet under semestern.
Semesterångest kan ha flera olika orsaker: att man känner sig ensam, flygrädsla, en partners alkoholkonsumtion eller att hela ledigheten regnar bort är några exempel. En annan vanlig orsak är höga förväntningar som gör att man ställer stora krav på både sig själv och sin omgivning.
— Många planerar in ett berg av aktiviteter under ledigheten. Man ska resa, umgås med släkt och vänner, renovera köket och springa en mil varje morgon. Det här passar vissa människor, men de flesta av oss behöver mer tid för att “göra ingenting”, så att vi kan få vår återhämtning, berättar Ricardo Correa, psykolog hos Min Doktor.
Vad ska man då göra om man har semesterångest? Ricardo Correa, psykolog hos Min Doktor, har flera tips.
6 tips mot semesterångest
1: Anpassa förväntningarna
Känn efter vad du innerst inne vill du ha ut av semestern. Kanske har du en vision av soliga dagar på stranden med vänner, eller en månad av romantik och äventyr med din partner. Var flexibel om dina förväntningar inte förverkligas om regnet vägrar ge med sig, kompisen åker på långresa och partnern behöver egentid. Försök istället att hitta andra mål som går att uppnå oavsett hur vädret blir och vad andra vill göra.
2: Kommunikation och samarbete
För att alla i familjen ska få en bra semester är det viktigt att ni pratar ihop er både före och under semestern. Vi har alla olika behov av egentid, och olika tankar om vad vi tycker är roligt att göra. Sträva efter att förstå varandras förväntningar, så att alla får göra lite av det de önskar. Småbarnsföräldrar kan gärna turas om att ha dagar när den ena föräldern är helt fri att göra vad den känner för, medan den andra håller ställningarna hemma.
3: Varva ner på ditt sätt
För många är det svårt att gå från att ha ett späckat jobbschema till att göra ingenting. När rastlösheten kommer krypande är det frestande att till exempel dra igång ett stort renoveringsprojekt eller sätta upp tuffa träningsmål.
— En del får bäst avkoppling genom att vara aktiva, till exempel av att gå på långvandring eller bygga ett utekök, men man ska vara medveten om att även positiv stress är påfrestande för kropp och sinne. Ha inte för hög ambitionsnivå: vandra en halvmil istället för fyra mil, bygg en fågelholk istället för en friggebod. Gör färre saker, och gör dem långsammare, tipsar Ricardo Correa, psykolog hos Min Doktor.
4: Hantera reseångest
Vi människor har olika behov av trygghet och kontroll. Somliga av oss har nära till ångest och oro, och det är helt normalt. Om du känner obehag inför en semesterresa som egentligen borde vara rolig och spännande, kan du komma långt genom att förbereda dig. Läs på om resmålet, så att du vet vad som väntar. Om du är flygrädd kan det hjälpa att du lär dig mer om flygplan och flygresor.
5: Ha det roligt ensam
Det är många som, av olika anledningar, är ensamma på sin semester. Ensamheten kan bli särskilt tung när vi jämför oss med andra, inte minst med den bild som presenteras i sociala medier.
— Låt bli att jämföra dig med andra och kom ihåg att det folk visar i sociala medier inte är verkligheten. Fokusera istället på att göra sådant som du själv tycker om, och varför inte passa på att lära dig något nytt, kanske kan du gå en matlagningskurs eller danskurs? Under sommaren brukar det finnas många olika aktiviteter att gå på, och ingen tycker att det är konstigt att man kommer dit ensam, berättar Ricardo Correa, psykolog hos Min Doktor.
6: Ta det lugnt med alkoholen
Alkohol påverkar sömnen och försämrar återhämtningen, och efter ruset uppstår en slags ”kemisk ångest” i kroppen som gör att vi känner oss extra låga. Har man dessutom ett riskbruk kan det medföra känslor av skuld och skam. Det kan också gå ut över omgivningen och leda till konflikter i ens relationer.
Tveka inte att söka hjälp om du är orolig för att ditt eller någon i din närhets drickande ska ta över under semestern.
Hälsa
Örebronyheter
Källa: Min Doktor
Related Posts
Latest News
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Ny analys av tågresandet runt jul den här dagen är populärast
Veckorna runt jul och nyår är en intensiv reseperiod i...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Män utanför arbetslivet särskilt utsatta för ensamhet
Personer som har svag ekonomi eller står utanför arbetslivet, känner...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login