Psykisk ohälsa allt vanligare bland akademiker

By on 13 oktober, 2019
Arkivbild

Stressade akademiker är en tickande ohälsobomb på arbetsmarknaden. Med rätt verktyg kan man dock undvika att bli utbränd och hamna i långtidssjukskrivning. Jobbet måste backa är ämnet som diskuteras i det tredje avsnittet av Sacopodden.

Maria Ergül är grundare av den ideella föreningen Vägra väggen och har själv erfarenhet av att bli utbränd.

– Mina första symptom på att inte allt stod rätt till var att jag drabbades av sömnrubbningar och att jag lätt tappade humöret, säger Maria Ergül.

Det vanligaste problemet enligt Maria är att man förnekar varningssignalerna och fortsätter som vanligt istället för att stanna upp och reflektera över situationen.

– Personligen blundade jag för problemen och smällen blev därför större. Med min erfarenhet vill jag nu hjälpa andra att inte hamna i samma situation som jag var i, säger Maria Ergül, grundare av Vägra väggen.

Katarina Gospic är hjärnforskare, företagare och författare. 2016 utkom hon med boken Neurodesign – inredning för hälsa, prestation och välmående.

 När jag lyssnar på Marias berättelse kan jag tyvärr konstatera att det är ett klassiskt exempel med en hög igenkänningsfaktor bland högpresterande människor, säger Katarina Gospic.

Enligt en undersökning gjord av Saco ökar den psykiska ohälsan bland akademiker. 85 procent av de tillfrågade uppger att det är svårt att koppla bort jobbet på fritiden.

– Det är viktigt att hitta gränser och en balans mellan arbetsliv och privatliv. Att man kontinuerligt utvärderar sin situation och reflekterar över den, säger Elin Eos, ombudsman på Sveriges Psykologförbund.

Människans hjärna idag fungerar i princip som den gjorde för 40 000 år sedan. Evolutionen går sakta framåt samtidigt som samhällsutvecklingen är expansiv.

– Hjärnans grundprogrammering är att människan ska vara i naturen och att vi inte ska bli stimulerade hela tiden. Samtidigt är dagens samhälle designat för att fånga vår uppmärksamhet och ständigt mata oss med information, säger Katarina Gospic.

Göran Arrius är Sacos ordförande och han anser att problematiken gällande den psykiska ohälsan bland akademiker är oroväckande.

– Utvecklingen går åt helt fel håll och tillsammans med arbetsgivarna måste vi hjälpas åt för att få ner sjuktalen, säger Göran Arrius.

Programledare för Sacopodden är Gina Bayoumi och vill du veta mer om vad gästerna pratar om kan du kolla på ”Sacopodden” under länkar.

Sacopodden Avsnitt 3 » https://open.spotify.com/episode/2AJKra0fzCpRfbdETjszlV?si=6qyX4RP9SV-OXvZTW760hQ

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Saco

You must be logged in to post a comment Login