- Anpassningen för Citylinjen fortsätter
- Från 15 december gäller nya tidtabeller
- Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom
- Senior i fokusträff med tema säkerhet
- Informationsmöte om förslaget till Översiktsplan
- Cyberangreppet mot Kumla kommun är en ransomware-attack
- Fristående organisationer spelar viktig roll för utfasning av PFAS
- Linnea Didic utses till Årets Inspiratör för Världens Barn 2024
- Hållbarhetstema på Karolinska gymnasiet
- Måltidsvärdar på USÖ utbildar sig till biträden
Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom
Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Varje år drabbas ungefär 12 000 män i vårt land, och indirekt alla deras nära och kära.
När Göran Eriksson fick sin diagnos var han sambo, pappa, morfar och farfar, så det var många runtomkring honom som delade hans oro och sorg över beskedet. Tack vare en lyckad operation är han i dag fri från prostatacancern.
Han var 60 plus, kände sig i bra form och levde ett aktivt pensionärsliv med många intressen: familj, hund, jakt, kyrkan och föreningsliv. Visst behövde han gå och kissa oftare än när han var ung, men så är det ju för många gubbar, tänkte han. När han började få svårt att hinna till en toalett i tid, insåg han att det var dags att söka hjälp.
— Så jag gick på kontroll varje år i sex år där jag lämnade PSA-prov och samtalade med läkarna på urologen, berättar han. — Vid det sista mötet bestämdes att det, för säkerhets skull, skulle göras en biopsi på prostatan trots att PSA-värdet inte var extremt högt. Jag fick en kallelse till urologen och i den rekommenderades det att jag skulle ha en anhörig med mig, så jag anade att biopsin hade visat att det faktiskt var cancer i prostatan. Min sambo och jag gick dit i mitten av september 2022.
Diagnosen presenterades av en läkare som också förklarade om olika mätetal, för att bestämma storleken på hans problem och var på den skalan han befann sig. Därefter diskuterade de olika behandlingsalternativ och de biverkningar dessa kan vara förknippade med. Göran fastnade för operation, eftersom det kändes som ett definitivt sätt att få bort cancern.
— Efter diagnosen sattes jag upp på en väntelista för operation och i början av december genomfördes den. Vad jag förstod på läkaren som genomförde ingreppet var det lyckat och efter en natt på sjukhuset kom jag hem. Jag fick lite feber efter en vecka men det var inget som behövde ytterligare behandling. Sen var det återbesök för att få katetern borttagen, vi diskuterat träningsprogram för att få kontroll över kisseriet samt uppföljande prov för PSA. Jag har också haft flera samtal både personligen och på telefon med kurator.
Hur mådde du efter operationen?
— Jag var ganska trött efteråt. Dessutom hade jag svår värk i höger axel dagarna efter operationen. Jag tror det beror på att jag lutades under ingreppet och min axel låg emot något som hindrade mig från att glida av operationsbordet. Jag fick morfintabletter utskrivna för att ta bort smärtan, men jag tog nog bara en sedan släppte det. Jag berättade det för en av läkarna och rekommenderade honom att försöka hitta någon förbättring.
Hur har du upplevt kontakten med vården och den vård du fått?
– Det var väldigt lätt att få kontakt och jag har fått ett professionellt bemötande. Hela processen kändes väldigt beprövad och utvecklad med standardiserade steg och hög kvalité. Jag har inte kunnat önska mig mer, bortsett från axeln, och är väldigt nöjd med allt.
Har du något råd att ge till någon som precis fått veta att den drabbats av prostatacancer?
— Lyssna på läkaren som behandlar dig. Läs om sjukdomen på 1177.se men googla inte runt. Tänk igenom de behandlingsalternativ som presenteras och avgör själv vad som du vill prioritera. Tänk också på att vi är många i 70-årsåldern som får diagnosen prostatacancer varje år och att alla behandlas enligt ett standardiserat vårdförlopp som garanterar att tidigare erfarenheter hela tiden tas till vara och utvecklar processerna. Vi kan känna oss trygga med att vi får den bästa tänkbara behandlingen, avslutar han.
Hälsa | Örebro
Örebronyheter
Källa: Region Örebro län
Related Posts
Latest News
-
Anpassningen för Citylinjen fortsätter
Anpassningen för Citylinjen fortsätter, nu påbörjas arbetet på Västra Nobelgatan. Vecka...
- Posted november 6, 2024
- 0
-
Från 15 december gäller nya tidtabeller
Från 15 december gäller nya tidtabeller för buss- och tågtrafik...
- Posted november 6, 2024
- 0
-
Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom
Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Varje år drabbas ungefär 12...
- Posted november 6, 2024
- 0
-
Senior i fokusträff med tema säkerhet
Ljusnarsbergs kommun och Ljusnarsbergs församling, bjuder in seniorer till föreläsning...
- Posted november 6, 2024
- 0
-
Informationsmöte om förslaget till Översiktsplan
På tisdagskvällen hölls ett informationsmöte i Stora salongen på Kulturhuset...
- Posted november 6, 2024
- 0
-
Cyberangreppet mot Kumla kommun är en ransomware-attack
Man har tidigare informerat om att Kumla kommun lördag 2...
- Posted november 6, 2024
- 0
-
Fristående organisationer spelar viktig roll för utfasning av PFAS
Svenska företag behöver sluta använda PFAS och för det krävs...
- Posted november 6, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login