Prognos visar rekordstor efterfrågan på arbetskraft under andra kvartalet

By on 22 mars, 2022
Arkivbild

Efterfrågan på arbetskraft kommer att vara rekordhög under våren. Svenska arbetsgivare rapporterar en sysselsättningstrend på +38 procent för det andra kvartalet 2022 vilket innebär att man tror på rekordmånga nya jobbtillfällen, enligt ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.

Prognosen pekar på en kraftig tillväxt i samtliga branscher och regioner – samtidigt som många osäkra omvärldsfaktorer kan påverka utfallet.

– Det här är makalösa siffror för svensk arbetsmarknad, som pekar på att den snabba återhämtningen efter pandemitappet håller i sig. Samtidigt så genomfördes undersökningen före kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland. Detta kan komma att påverka den svenska ekonomin med ökad inflation och dämpad tillväxttakt, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på hela +38 procent för andra kvartalet, vilket innebär ett uppsving på 4 procentenheter från föregående kvartals rekordprognos som låg på +34 procent. Detta innebär att svenska arbetsgivare fortsatt väntar sig en rekordhög takt i jobbtillväxten under 2022. Mätningen utfördes under perioden 1 januari–7 februari 2022, före Rysslands invasion av Ukraina.

Optimismen återspeglas i hela landet, med de starkaste sysselsättningstrenderna någonsin för ett flertal regioner. Starkast siffror rapporterar arbetsgivarna i mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), med en jobbprognos på +51 procent. Motsvarande period förra året väntade sig arbetsgivarna ingen jobbtillväxt alls med en sysselsättningstrend på -1 procent.

– En utmaning vi står inför är att de jobbtillfällen som skapas inte nödvändigtvis är samma som försvann i pandemin, vilket skapar en obalans mellan den kompetens som efterfrågas och den kompetens som finns att tillgå. Det kommer samtidigt att vara arbetstagarens marknad i vår – de som väljer att byta jobb har stora möjligheter att trycka på för bättre löner och förmånligare villkor, både nu och i framtiden, säger Mikael Jansson.

Samtliga branscher i Arbetsmarknadsbarometern visar positiva jobbprognoser. Starkast prognos kommer från arbetsgivare i bank-, finans- och fastighetsbranschen som rapporterar en sysselsättningstrend på hela +59 procent. Även arbetsgivare inom tech och kommunikation är rejält optimistiska med en jobbprognos på +46 procent.

Svenska regioners jobbprognoser
• Mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), +51 procent
• Östra Götaland, +45 procent
• Skåne och Blekinge län, +43 procent
• Stockholm- och Uppsalaregionen, +38 procent
• Norra Sverige, +30 procent
• Västra Götaland, +29 procent

Svenska branschprognoser
• Bank-, finans- och fastighetsbranschen, +59 procent
• Parti- och detaljhandeln, +49 procent
• IT, Tech, telekom, kommunikation och media, +46 procent
• Byggbranschen, +31 procent
• Tillverkningsindustrin, +26 procent
• Hotell- och restaurangbranschen, +16 procent

Data samlades in före konflikten i Ukraina. Konfliktens inverkan på sysselsättningsplanerna kommer att visa sig i nästa rapport som publiceras den 27 maj.

Sverige
Örebronyheter

Källa ManpowerGroup

You must be logged in to post a comment Login