- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Privatleasing av bil: en dyr affär vid skilsmässa, separation eller dödsfall
Många svenskar privatleasar sin bil. Det kan vara ett bekvämt alternativ istället för bilköp, men det finns en hel del saker att tänka på om något skulle gå fel. Är du dessutom gift eller sambo är det ytterligare aspekter att ha koll på. Oscar Coronel från Familjens Jurist reder ut de vanligaste fallgroparna.
Att leasa en bil har under de senaste åren blivit ett populärt sätt att skaffa bil på. En Sifo-undersökning från SBM Försäkring säger att idag står privatleasing för nära hälften av all nybilsförsäljning på privatmarknaden. Även om det kan vara ett smidigt sätt att skaffa en bil på finns det många fallgropar att se upp för, framförallt ur ett juridiskt perspektiv.
– Privatleasing av bil är som ett abonnemang som oftast tecknas med ett företag under en treårsperiod. Månadskostnaden beror på vilken modell, extrautrustning och planerad körsträcka du väljer. Det sistnämnda får du inte överskrida under den avtalade leasingperioden vilket är något som många har dålig koll på, säger Oscar Coronel, senior jurist och kompetensansvarig inom konsumenträtt på Familjens Jurist.
Om du kört mer än den körsträcka du uppgett kan kostnaden för de extra milen (så kallade övermil) bli mycket hög. Om du höjer körsträckan kan det också innebära att leasingavgiften höjs avsevärt.
– Rent generellt har du som konsument ett svagt skydd, och till skillnad från om du köper en bil omfattas du inte av konsumentköplagen. Istället är det alltid villkoren i avtalet som styr. Är du gift eller sambo är det ytterligare aspekter att ha koll på eftersom avtalen oftast inte tar hänsyn till en plötsligt förändrad livssituation. Det är därför väldigt viktigt att du förstår villkoren och vilka risker som finns innan du skriver på avtalet, annars kan en leasingbil bli en väldigt dyr affär, säger Oscar Coronel.
Om du inte håller med leasinggivaren och hamnar i tvist kan du alltid vända dig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en prövning av tvisten. Det kan även förekomma särskilt stränga och oförmånliga avtalsvillkor som strider mot konsumenträtten, exempelvis om du inte har rätt till nedsättning av leasingavgiften oavsett bilens skick. I dessa fall behövs ofta en juridiskt bedömning.
Oscar svarar på de viktigaste frågorna att ha koll på:
- Vad händer om jag avbryter avtalet i förtid?
Då blir du nästan alltid återbetalningsskyldig. Det kan vara väldigt dyrt att avbryta ett leasingavtal i förtid, och det finns i vissa avtal ingen rätt alls att avsluta det i förtid, oavsett om din ekonomiska situation skulle ändras under leasingperioden. - Vad händer om jag inte kan betala månadsavgiften i tid?
Leasinggivaren har då rätt att häva avtalet och kräva ersättning av dig för en del av återstående leasingavgifter, ofta så mycket som 30-40 % och ibland mer. Det kan alltså bli mycket kostsamt om du skulle missa att betala, även om det skulle vara en engångshändelse. - Vad händer om jag skadar bilen?
Du behöver, bortsett från det som kallas för normalt slitage, alltid lämna tillbaka bilen i oskadat skick till leasinggivaren. Om bilen har skador är du alltså skyldig att betala för skadorna. - Vad gäller om jag är sambo eller gift och separerar?
Om du separerar eller skiljer dig så omfattas inte en leasad bil av bodelningen. En separation, skilsmässa eller förändrad ekonomisk situation ger dig heller ingen rätt att avsluta leasingen i förtid. Behöver du avbryta ett leasingavtal i förtid kommer du, oavsett vad, bli återbetalningsskyldig för en del av återstående leasingavgifter. - Vad händer om leasingtagaren avlider?
Om någon skulle avlida har de flesta leasingavtal regler som gör att avtalet sägs upp omedelbart. Leasingtagarens dödsbo kan då bli skyldigt att betala ersättning för en del av återstående leasingavgifter, ofta så mycket som 30-40 procent och ibland mer.
Sverige
Örebronyheter
Källa: Familjens Jurist
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login