Priselasticitet på livsmedel – en lottsedel

By on 6 augusti, 2022
Arkivbild

Att konsumenten betalar för mycket för många varor i matbutikerna är tydligt. Konkurrensverket säger sig i en stor artikel i DN inte veta men nu ska myndigheten söka vassare verktyg för att följa prisuppgångarna i mathandeln. Den här typen av verktyg finns redan idag, vi erbjuder den kostnadsfritt till alla konsumenter direkt i mobilen säger Michael Kärrberg, VD på Foodrunners.

Foodrunners följer priserna på över 300 000 livsmedelsvaror på veckobasis över nästan samtliga Svenska livsmedelskedjor och pilarna pekar generellt kraftigt uppåt. Att mat är dyrare är numera välkänt. Men priselasticiteten är inte alls lika bekant för konsumenten – ännu.

– Vi har haft en mycket stark tillväxt på användarsidan senaste månaderna. Vi ser att Foodrunners och våra branschkollegor syns allt oftare i media, omnämns mer i sociala medier och engagerar konsumenten på nya nivåer, berättar Michael Kärrberg.

Prisjämförelseföretaget Foodrunners har teknik för att kunna mäta både enskilda varor men också större kassar över tid. Men vad Foodrunners också gör är att titta i detalj på priselasticiteten mellan olika livsmedelskedjor och inom kedjorna analyseras även olika koncept såsom ICA Maxi, Coop X:tra och City Gross.

– Priselasticiteten mellan kedjor och butiker är inte alls lika välkänd som att priser generellt sett ökat. Det tycker vi är ett lika stort problem som Konkurrensverket påpekar även om de inte har helt rätt i att det inte finns hjälpmedel. Foodrunners app finns, den är kostnadsfri och den fungerar för majoriteten av svenska konsumenter, säger Michael Kärrberg.

Ett exempel Foodrunners väljer att påvisa är priset på Bregott under en 8 veckorsperiod mellan vecka 23 och 30 2022. Foodrunners tittar här på hela varumärket Bregott och alla dess produkter och storlekar. Exemplet jämför Bregott i 1019 butiker från 13 olika butikskoncept och resultatet är nedslående. Den övergripande priselasticiteten mellan kedjorna uppgår till 29,8%. 

– Det är otroliga siffror och väldigt nedslående för konsumenten. Men det ger oss mer energi att fortsätta vårt arbete och vi tror att vi tillför konsumenten något väldigt värdefullt med vår app. Vi har många kommande uppdateringar på gång som ytterligare kommer förbättra konsumentens medvetenhet om pris, men lite längre fram vill vi addera hälso -och miljöaspekter till tjänsten. Vi tror att kombinationen av pristransparens och insyn i miöjö och hälsopåverkan är framtiden. När vi kommer dit hoppas vi kunna bli för livsmedelskonsumenten vad andra globala svenska techbolag varit för musik och betallösningar exempelvis avslutar, Michael Kärrberg, VD på Foodrunners.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Foodrunners

You must be logged in to post a comment Login