Positivt med välfärdsteknik i äldreomsorgen

By on 12 juni, 2023
Arkivbild

Positivt med välfärdsteknik i äldreomsorgen men ett tydligare nationellt ansvar behövs, både de äldre själva och personalen är positiva till välfärdsteknik inom äldreomsorgen.

Men det finns en oro för att tekniken ska ersätta fysisk kontakt och att den ska öka arbetsbelastningen för personalen. Det behövs ett tydligare nationellt ansvar för en kunskapsbaserad utveckling av välfärdstekniken. Det visar en ny rapport som Myndigheten för vård- och omsorgsanalys publicerar i dag.

Välfärdsteknik är digital teknik som kan vara ett stöd för brukare, närstående och personal – till exempel mobila trygghetslarm, trygghetskameror och läkemedelsautomater som påminner och fördelar läkemedel till brukaren. Förhoppningen är att tekniken ska bidra till ökad trygghet, delaktighet och självständighet för brukare och deras närstående samt en bättre arbetsmiljö.

År 2020 initierades en statlig satsning för att stödja kommunerna i att införa välfärdsteknik i äldreomsorgen. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har på uppdrag av regeringen utvärderat satsningen.

– Vår utvärdering visar att åtta av tio av de äldre är positiva till välfärdsteknik. Nio av tio tror att tekniken kan göra att man känner sig trygg och säker i sitt hem, och många tror också att tekniken kan öka självständigheten och bidra till att man kan sköta sin hälsa, säger Linda Hörnqvist, utredare på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Tre av fyra av de äldre tror att tekniken kan frigöra tid för personalen. Nio av tio tror att tekniken kan förbättra kommunikationen med personalen, men lika många ser också en risk för att tekniken ska minska den fysiska kontakten med människor.

Även personal i äldreomsorgen ser överlag positivt på välfärdsteknik, men de ser också att den kan medföra en ökad stress och arbetsbelastning. I den fortsatta utvecklingen behöver därför personalens erfarenheter och synpunkter tas tillvara, och personalen behöver få tid till utbildning.

Drygt hälften av socialcheferna anser att satsningen har bidragit till att öka både tillgången till och användningen av välfärdsteknik. Men utformningen av satsningen i sig, tillsammans med den fragmenterade styrningen på området, har gjort att samarbetet med andra nationella aktörer och statliga myndigheter inte fungerat optimalt.

– För att välfärdsteknikens potential ska tas tillvara behöver regeringen ta ett tydligare ansvar för ett kunskapsbaserat införande. En nationell aktör bör få i uppdrag att kvalitetssäkra, samordna och göra kunskapen tillgänglig, säger Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Vård- och omsorgsanalys
Rapporten Digital potential. Utvärdering av satsningen på digital teknik inom äldreomsorgen finns att läsa och ladda ner på vardanalys.se.

You must be logged in to post a comment Login