Positiv skärmtid kan främja läsning

By on 13 oktober, 2024
Genrebild

Positiv skärmtid kan främja läsning, för att motverka stress och koncentrationssvårigheter. Frågan om skärmtid, och framförallt negativ skärmtid, har blivit en stor samhällsfråga som påverkar både vuxna och barn.

Bokstreamingtjänsten Nextory har genomfört en undersökning i Sverige, Norge och Finland som tydligt visar på oron kring vår egen och våra barns skärmtid, särskilt kopplat till sociala medier. I samtliga tre länder betraktas sociala medier konsekvent som den mest negativa formen av skärmtid, trots detta är det här vi spenderar mest tid.

Enligt undersökningen, som genomfördes av Norstat på uppdrag av Nextory, anser 25% av föräldrarna i Sverige att de har svårt att påverka sina barns skärmanvändning.

Samtidigt saknar hälften av de norska föräldrarna begränsningar för sina barns skärmtid. 38% av de finska föräldrarna uppgav att underhållning, såsom tv-spel och skärmtid, hindrar deras barn från att läsa och lyssna mer på böcker.

— Vi behöver tänka om kring vår skärmtid, och skilja på negativ och positiv skärmtid. Vi behöver inte välja mellan att läsa och att använda skärmar – vi behöver välja bra och stimulerande vanor istället för att välja distraktion, säger Shadi Bitar, grundare och VD för Nextory.

Undersökningen visar att den vanligaste anledningen till att vuxna har svårt att begränsa sin egen skärmtid, är att de har svårt att bryta sina vanor.

— Vi behöver nya vanor som hjälper oss att övervinna tidsbrist och koncentrationssvårigheter som står i vägen för läsning, både för oss själva och våra barn. Barn gör som vi gör, inte som vi säger åt dem att göra. Vi måste hitta sätt att bli stimulerade, inte distraherade. Detta behöver vi ta itu med genom att diskutera vad som utgör positiv och negativ skärmtid och fokusera på den meningsfulla skärmtiden, särskilt i en värld som blir allt mer digitaliserad, fortsätter Shadi.

Tips för att minska negativ skärmtid:

  • Minska exponeringen för blått ljus.
  • Tänk på när du använder skärmar.
  • Reflektera över vad du får ut av din skärmanvändning.
  • Sätt gränser – inte bara för hur mycket tid som spenderas, utan även för vilken typ av innehåll som konsumeras.

Urval av resultat från undersökningen:

Resultat från Sverige

Svenskar är minst oroade över sin egen skärmtid – ändå spenderar de mest tid på sociala medier, som också är den plattform som upplevs som mest negativ.

Familjer i Sverige värderar läsning och lyssning på böcker främst eftersom 66% anser att det ger avkoppling och minskar stress, 65% ser det som ett sätt att öka kunskap och allmänbildning, 60% tycker att det förbättrar läsförståelse och ordförråd, och 57% finner att det stimulerar fantasin och kreativiteten.

Vilken typ av skärmbaserad aktivitet upplever du som negativ? Användning av sociala medier som (Facebook, TikTok och YouTube) (46%), spela datorspel eller tv-spel (33%).

Vilken typ av skärmbaserad aktivitet upplever du som positiv? Läsa nyheter (50%), arbetsrelaterade aktiviteter (45%), lyssna på musik (44%), titta på tv eller filmer (39%), surfa på internet (34%), lyssna på ljudböcker (31%).

Resultat från alla marknader: Sverige, Norge och Finland

På frågan om de läser eller lyssnar på böcker tillsammans, svarade 33% av respondenterna i Norge ja, jämfört med 48% i Sverige och 54% i Finland.

Vad gör det svårt att begränsa din egen skärmtid? Jag har svårt att ändra mina vanor. Sverige (27%), Norge (19%), Finland (34%).

Barn har svårt att koncentrera sig under längre perioder, vilket påverkar deras läsvanor. I Finland har 28% av barnen detta problem, jämfört med 17% i Norge och 20% i Sverige.

Barn har utvecklat en vana att använda skärmar, vilket hindrar dem från att läsa mer. I Norge påverkas 33% av barnen, jämfört med 24% i Sverige och 32% i Finland.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Nextory
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av marknadsundersökningsföretaget Norstat på uppdrag av Nextory. Svaren samlades in i Sverige, Norge och Finland genom Norstats webpanel under perioden 30 juli – 22 augusti 2024. Totalt deltog 3000 personer i åldrarna 18-89 år och äldre i undersökningen.

You must be logged in to post a comment Login