- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Positiv jobbprognos för sommaren i regionen
Arbetsgivarna i mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Örebro och Värmland) är fortsatt hoppfulla inför det tredje kvartalet med en sysselsättningstrend på 14 procent, en stabil siffra jämfört med förra kvartalets prognos på 13 procent. Regionen har därmed en av Sveriges starkaste jobbprognoser för sommaren. Samtliga branscher i Sverige lämnar positiva prognoser. Det visar ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer.
– Arbetsgivarna i mellersta Sverige är mer positiva i dag än de har varit sedan pandemins början. För ett år sedan, när pandemin var ett faktum, visade prognoserna på en arbetsmarknad i fritt fall men vi kan nu konstatera att vi ser en gedigen upphämtning, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup.
Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på 11 procent, vilket innebär att svenska arbetsgivare känner sig positiva kring sysselsättningen under det tredje kvartalet 2021. Samtliga branscher lämnar positiva prognoser och har sett skarpa uppgångar i sysselsättningen sedan första pandemiprognosen lämnades för ett år sedan.
– Sverige som helhet har uppvisat stabila prognoser under de senaste två kvartalen, och det ligger även i linje med SCB:s data som visar på en något bättre arbetsmarknad under fjärde kvartalet 2020. Det är viktigt att svensk arbetsmarknad återhämtar sig så snart som möjligt och den här prognosen ger oss skäl att hoppas på en bra sommar, säger Mikael Jansson.
Dramatiska svängningar inom hotell- och restaurang sedan pandemins början
Den mest dramatiska svängningen under pandemin har skett inom hotell- och restaurangbranschen. Efter pandemins början, inför det tredje kvartalet 2020, lämnade arbetsgivare i branschen en sysselsättningsprognos på dystra -58 procent medan de inför samma kvartal 2021 lämnar en försiktigt optimistisk prognos på 2 procent. Det är en uppgång på hela 60 procentenheter jämfört med ett år sedan.
– Hotell- och restaurangbranschen omsätter mycket personal och är en viktig bransch för både tillfälliga jobb och ingångsjobb – därför är det väldigt positivt att just den branschen ser en så stark återhämtning. Trots att återhämtningen är fortsatt ojämn är det ett glädjande besked att även de hårdast påverkade branscherna nu börjar se en ljusning, inte minst för unga och utrikesfödda, säger Mikael Jansson.
Mätningen genomfördes under pågående pandemi, den 7–27 april, vilket gör att siffrorna är svårtolkade för en långsiktig analys av arbetsmarknaden. De ska därför ses som en ögonblicksbild av de svarande företagens nyanställningsintentioner för mätningsperioden.
Regionernas jobbprognoser i Sverige
• Skåne, +19 procent
• Mellansverige, +14 procent
• Stockholms län och Uppsala län, +13 procent
• Norra Sverige, +12 procent
• Västra Götalands län, +11 procent
• Övriga Götaland, +6 procent
Länderna med starkast jobbprognoser globalt
• USA, +25 procent
• Taiwan, +24 procent
• Australien, +17 procent
• Grekland, +15 procent
• Irland, + 15 procent
• Singapore, + 15 procent
Länderna med starkast jobbprognoser i Europa
• Grekland, +15 procent
• Irland, +15 procent
• Bulgarien, +13 procent
• Belgien, +13 procent
Om sysselsättningstrenden
Sysselsättningstrenden för Sverige under det tredje kvartalet 2021 är 11 procent. Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det tredje kvartalet 2021 förväntar sig 30 procent av de svenska arbetsgivarna en ökad sysselsättning, 13 procent förväntar sig en minskad sysselsättning, 3 procent svarar vet ej och majoriteten (54 procent) förutser en oförändrad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då 17 procent och när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden 11 procent.
Om ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer
ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) har funnits i Sverige i 16 år och är den enda globala undersökning som mäter framtida sysselsättning, det vill säga hur arbetsgivare bedömer det kommande kvartalet i stället för att mäta vad som redan har hänt. Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 59 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 44 länder. I Sverige har drygt 600 intervjuer genomförts.
Undersökningen är unik när det gäller storlek, geografisk spridning och branschtäckning. Tack vare undersökningens omfattning kan detaljerade analyser göras av både branscher och regioner. De som tillfrågas utgör ett representativt urval bland arbetsgivare i respektive land, och de har inte hämtats från Manpowers kundregister. Under drygt 55 år har samma fråga ställts till arbetsgivare i hela världen: ”How do you anticipate total employment at your location to change in the coming three months as compared to the current quarter?”. Resultatet av undersökningen är väl använt av beslutsfattare och analytiker världen över.
Information om metodiken
Från och med Q2 2020 används en metodik för att göra resultaten mer jämförbara globalt. I stället för att undersöka tio olika branscher har vissa kategorier som utgör en liten andel av den nationella arbetskraften vägts samman. Tillverkningsindustrin, byggbranschen, parti- och detaljhandeln, hotell- och restaurangbranschen samt tjänstesektorn (finans-, fastighets- och uppdragssektorn) kvarstår i undersökningen. I sektorn ”Annan produktion” ingår gruvnäringen, de gröna näringarna (jordbruk, jakt, skogsbruk och fiske) samt energisektorn. I sektorn ”Andra tjänster” ingår offentlig sektor samt transportsektorn.
Förändringar i hur data viktas mellan länder har också förändrats. Tidigare bearbetades och viktades data olika utifrån länders och regioners storlek, men från och med Q2 2020 använder samtliga undersökta regioner samma analysmodell. Detta innebär att siffrorna blir mer konsekventa och internationellt jämförbara.
Länet/Lokalt
Örebronyheter
Källa: ManpowerGroup
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login