Placerare välkomnar Kommuninvests senaste miljardemission i USD

By on 20 maj, 2018

Kommuninvest, kommunernas egna låneinstitut, genomförde i veckan sin andra internationella s.k. benchmarkobligation för året. Kommuninvest emitterade 1 miljard USD i en 3-årig obligation med förfall 1 mars 2021. Obligationen betalar en halvårsvis kupong om 2,875% och emitterades till en nivå om ca 21 räntepunkter över 3-åriga amerikanska statsobligationer, motsvarande mid-swaps +6 räntepunkter.

Orderboken stängdes inom 1,5 timmar efter öppnandet, med slutliga order på över 2 miljarder dollar och deltagande från mer än 50 internationella placerare, främst centralbanker och offentliga institutioner samt banker, , som använder Kommuninvests obligationer i sin likviditetsförvaltning.

Tobias Landström, biträdande chef för skuldförvaltning på Kommuninvest, kommenterade:
Vi är mycket nöjda med resultatet av denna transaktion, och i synnerhet med den slutliga orderboken med över 50 placerare inklusive ett stort antal centralbanker och banker. Vi uppskattar det starka stödet för Kommuninvest-obligationer från etablerade SSA-investerare från hela världen.

Kommuninvest fortsätter växa till följd av en större marknadsandel och de ökade investeringar i välfärd som sker i kommuner och landsting. Idag finansieras hälften av kommunsektorns totala låneskuld på dryga 600 miljarder kronor via Kommuninvest. Kommuninvest räknar totalt med att låna upp 85 – 100 miljarder kronor i långfristig upplåning under året.


Kommuninvest är en kommunal samverkan för effektiv och hållbar finansiering av bostäder, infrastruktur, skolor, sjukhus m.m. Tillsammans får vi bättre lånevillkor än var och en för sig. Sedan starten 1986 har samarbetet sparat miljardbelopp åt medlemmarna i form av lägre räntor. För närvarande är 288 kommuner och landsting/regioner medlemmar i denna frivilliga samverkan. Med en balansomslutning på cirka 360 miljarder är Kommuninvest kommunsektorns största kreditgivare och Sveriges sjätte största kreditinstitut. Huvudkontoret finns i Örebro.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login