Pen2Pen Örebro – Freedom of Expression Award till Nataliya Gumenyuk

By on 5 maj, 2022
Foto: PEN2PEN

Kampen för yttrandefrihet får aldrig ta slut, det fria ordet måste alltid försvaras och hållas högt – även i ett krig. Det internationella journaliststipendiet ”Pen2Pen Örebro – Freedom of Expression Award” inrättades på 60-talet för att stötta journalister som arbetar under hot och utsätts för fara.

Det har sedan dess delats ut till utsatta journalister världen över. 

2022 års Pen2Pen-stipendium tilldelas den ukrainska journalisten Nataliya Gumenyuk

Motivering:

”För sitt okuvliga journalistiska arbete att skildra oroshärdar i världen och stå bakom det fria ordet i områden som drabbas av krig, får Nataliya Gumenyuk Pen2Pen-utmärkelsen.

Våren 2022 gäller det hennes eget land. Hon skildrar i sina reportage människor vars liv slagits sönder och förmedlar krigets fasor till världen utanför, utifrån sina unika kunskaper och insikter om Ukraina.

Nataliya Gumenyuk får 2022 års utmärkelse också för sitt arbete att utveckla journalistiken. Hon var med och startade en digital tv-kanal under Euromajdan, i ett land som då hade tv-nyheter en gång om dagen, och hon driver nu ett tvärvetenskapligt projekt mellan journalister och sociologer.”

Priset, som omfattar 20 000 kronor, offentliggjordes på onsdagskvällen i samband med årsmötet för Örebro läns pressklubb.

– Jag är hedrad, säger Nataliya Gumenyuk i en intervju som Pen2Pen gjorde med henne på måndagen. Hon har en koppling till Sverige och Örebro eftersom hon har en masterexamen i ”Global journalism” från Örebro universitet.

När hon får frågan vad hon tänkte morgonen den 24 februari 2022 säger hon:

– För mig blev det ingen morgon den dagen. Jag hade inte sovit på hela natten. På något sätt, undermedvetet, hade vi förberett oss på krig. Men hoppades samtidigt att det inte skulle utvecklas så här. Att det skulle bli en operation begränsad till Donbassregionen. Alla invånare trodde nog att Ukraina gjorde allt för att förhindra kriget, allt för att inte provocera, säger hon.

Propaganda är en del av krigföringen – hur hanterar du som oberoende journalist information från ukrainska myndigheter?

– Det som är intressant och ovanligt – vilket gör att människor har svårt att ta in hur ukrainska journalister arbetar – är att trots att Ukraina befinner sig i ett krig så är landet en fungerande demokrati. Det finns ett parlament. Det finns en vald regering. Det finns en ansvarig försvarsminister. Alla institutioner fungerar, säger Nataliya Gumenyuk.

– På grund av kriget har givetvis spelregler ändrats. Viss styrning sker direkt av presidenten, vilket är enligt konstitutionen. Det finns förstås viss information som vi inte får, exempelvis militära förluster eller viss typ av underrättelseinformation. Det ger vissa utmaningar, men ärligt talat tror jag inte det är ett så stort problem, eftersom människor förstår förutsättningarna både här i landet och internationellt. Det skulle vara omöjligt att argumentera för behov av en transparent militär strategi i den här typen av krig, säger hon.

Du är väldigt engagerad i ditt arbete, vad gör du för att koppla av?

– Varför göra tråkiga saker i livet om jobbet är så intressant?  Även om jag hade en miljon skulle jag göra samma sak som jag gör nu – varje dag.  Jag vill använda alla mina krafter till att göra rätt saker. Jag är som jag är, svarar Nataliya.

Se hela intervjun med Nataliya Gumenyuk (på engelska):

Fakta om Nataliya Gumenyuk:

  • Nataliya Gumenyuk, född 1983, har en journalistexamen från Taras Schevchenko National University i Kiev (2005) och en masterexamen i ”Global journalism” från Örebro universitet (2006). Hon var anställd på en rad tv-kanaler som utrikeskorrespondent fram till 2009. Senare, som frilans, bevakade hon bland annat den arabiska våren, på egen bekostnad.
    .
  • I samband med ”Euromajdan” 2013 var hon med och startade ”Hromadske”, en oberoende webb-tv-kanal.
    .
  • Nataliya är också medgrundare till Public Interest Journalism Lab, som samlar journalister och sociologer för att utveckla journalistiken.
    .
  • Nataliya har skrivit böcker om den arabiska våren (2015) och om Krim, efter den ryska ockupationen (2020).
    .
  • Nataliyas texter om kriget i Ukraina publiceras i The Guardian, Washington Post, Rolling Stone och The Atlantic.

Örebro
Örebronyheter

Källa PEN2PEN
Fakta om Pen2Pen
Pen2Pen ingår i Örebro läns pressklubb (tidigare Örebro läns journalistdistrikt, inom SJF). Stipendiefonden skapades redan på 60-talet av dåvarande Örebro länsförening av Svenska journalistförbundet. Det ska ges som en utmärkelse och ett stöd till journalister i andra länder som verkar för yttrande- och pressfrihet och som är eller har varit utsatta för hot eller fara.
Utmärkelsen tilldelades senast, 2020, två journalister i Etiopien, och har genom åren tilldelats journalister i Sydamerika, Afrika, Mellanöstern och Turkiet. Det har gått till Dawit Isaak vid ett par tillfällen. Pengarna har då gått till hans familj. Med ett slags självklarhet har utmärkelsen länge tilldelats journalister utanför Europa, men utvecklingen i Europa har gjort att vi ett år gav det till en utsatt journalist i Ungern och ett annat år till en grupp journalister i Polen som kämpar för yttrandefrihet i sitt land.

You must be logged in to post a comment Login