Påskväder och påskpriser

By on 23 februari, 2019

Elpriset fortsätter att falla och närmar en mer normal nivå för årstiden. Spotpriset har fallit med runt 10 procent i veckan de senaste tre veckorna och terminspriset för nästa år har fallit med 15 procent sedan slutet av januari.

Elpriset fortsätter nedåt
De milda temperaturerna gör att efterfrågan i Norden ligger på en avsevärt lägre nivå än vad som är normalt så här års. Den nuvarande förbrukningsnivån liknar mer den som vi brukar se runt påsk. Detta skiljer sig mycket från vad marknaden förväntade sig tidigare i år, då februari såg ut att bli en mycket kall månad. Samtidigt som de milda temperaturerna bidrar till att förbättra resurssituationen i Norden ser vi stora rörelser i elkontrakten.

Balansering med priserna i Europa
På kontrakten närmast i tid kan vi se hur marknaden prisar in balansen i Norden med Europa. Kraftflödet går i riktning mot området med högst pris. Tidigare i år prisade marknaden in högre pris i Norden än i Tyskland, något som resulterade i import av el till Norden. Efter väderändringen i februari har denna framtidsbild förändrats. Priserna i Norden ligger nu under de tyska priserna och därmed förväntar sig marknaden export av el igen.

Differensen mot Tyskland är en av de faktorer som bidrar till att de nordiska priserna faller. Samtidigt synkas även priserna i Europa. Lägre kol- och koldioxidpris ger också en lägre prisnivå i Tyskland. Detta gör att fallet i de nordiska priserna blir större.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login