Partiledaren svenskarna helst fira jul med

By on 10 december, 2023
Bild: Livsmedelsföretagen

Som en del av sin stora julmatsundersökning har Livsmedelsföretagen frågat svenska folket vilken partiledare de helst vill äta julbord hos. I toppen av den politiska julgranen 2023 lyser Magdalena Andersson (S) klarast, tätt följd av Jimmie Åkesson (SD) som ökat med hela åtta procentenheter sedan 2022. Årets nykomling Muharrem Demirok (C) hamnar under fira jul-procentsspärren tillsammans med Miljöpartiets båda språkrör.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har via Demoskop frågat 1024 svenskar vilken partiledare de helst vill äta julbord hos. Årets favoritvärd är Magdalena Andersson (S) med 30 procent av rösterna, en uppgång med tre procentenheter sedan 2022. Med 27 procent av rösterna behåller Jimmie Åkesson (SD) fjorårets andraplats. Åkesson ökar med åtta procentenheter från 2022 och ligger därmed bara tre procent bakom Andersson.

Ebba Busch (KD) står för det största tappet i Livsmedelsföretagens julundersökning. 2022 hade Busch en säker tredjeplats och 16 procent av rösterna. I år tappar hon åtta procentenheter och halkar ner till en blygsam femteplats. Tredjeplatsen tas i år av statsminister Ulf Kristersson (M), som dock backar två procentenheter jämfört med 2022. Årets minst eftertraktade julbordsvärd är Muharrem Demirok (C) som får nöja sig med två procent av rösterna, nätt och jämnt slagen av Märta Stenevi (MP) och Per Bolund (MP) med tre procent vardera. Demirok kan möjligtvis trösta sig med att det inte är ovanligt att nya partiledare börjar svagt innan väljarna lär känna dem.

– Inom amerikansk politik pratar man om ”The beer question”, det vill säga vilken politiker som väljarna helst vill ta en öl med. Den svenska motsvarigheten är vår julbordsfråga, inte minst eftersom julbordsfirandet omgärdas av en rad ”dealbreakers”. Äter man den gravade laxen innan köttbullarna? Sjunger man för fulla muggar till ”Hej tomtegubbar”? Väntar man med andra lagret i chokladasken tills det första är slut? Sakfrågorna och politisk övertygelse är givetvis viktigast, men när det väger jämnt i opinionen kan ”likeability”, eller i det här fallet ”julability”, vara skillnaden mellan vinst och förlust, säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.

Nooshi Dadgostar (V) står stadigt och behåller sina nio procent och sin fjärdeplats från 2022. Även Johan Pehrson (L) verkar ha en trogen väljarbas och ökar från 6 till 7 procent. Pehrson verkar dessutom ha cementerat sin position som den gemytliga ”killen vid sillen”. På frågan om varför man föredrar en viss partiledare vid julbordet svarar 67 procent av de som röstade på Pehrson att han är den som verkar trevligast. Den som kommer närmast Pehrson i upplevd trevlighet är den nu avgångne Per Bolund (MP) – 65 procent av de som föredrog Bolund som julbordsvärd gör det på grund av hans trevlighet.

Fråga: Vilken av dessa partiledare skulle du helst vilja äta julbord hemma hos?

  1. Magdalena Andersson (S) 30% (+3)
  2. Jimmie Åkesson (SD) 26% (+8)
  3. Ulf Kristersson (M) 10% (-2)
  4. Nooshi Dadgostar (V) 9 % (+-0)
  5. Ebba Busch (KD) 8% (-8)
  6. Johan Pehrson (L) 7% (+1)
  7. Märta Stenevi (MP) 3% (+1)
  8. Per Bolund* (MP) 3% (+1)
  9. Muharrem Demirok (C) 2% (ny)

* Undersökningen genomfördes innan Daniel Helldén valdes till nytt språkrör för (MP).

Sverige
Örebronyheter

Källa: Livsmedelsföretagen

You must be logged in to post a comment Login