Oxveckorna tuffare för de som hyr

By on 19 februari, 2025
Genrebild

Under januari 2025 genomförde Indikator Opinion, på uppdrag av Hyresgästföreningen, en undersökning som tittat närmare på hur hushållen klarat av utgifter under årets sista och första månader. Resultaten visar att många hushåll, i synnerhet hyreshushåll, befinner sig under stor ekonomisk press.

Många har tvingats låna pengar för att klara av extrautgifter under jul och nyårshelgerna, undersökningen visar även att många hyresgäster är oroliga över att inte ha råd att bo kvar.

— Det pratas mycket om att ekonomin vänder nu, men för vem? För många hyresgäster håller de tuffa tiderna i sig. Januari och februari är en tid då många går på knäna och då man ser sina sista sparpengar rinna i väg. Jag blir väldigt orolig över att så många till och med tvingas ta lån för att klara av att betala räkningarna, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen. 

Många hyresgäster har behövt låna pengar över jul och nyår

Enligt undersökningen har mer än hälften av landets hyresgäster tvingats använda sina sparpengar för att klara av utgifter kopplade till jul och nyår. Samtidigt saknar många hyresgäster en ekonomisk buffert. 

  • 22 procent av hyreshushållen har behövt låna pengar för att klara extra utgifter kopplade till jul och nyår. Det är mer än dubbelt så många som bland de i ägt boende där nio procent har behövt låna pengar. Bland barnfamiljer i hyresrätt är det 31 procent.
  • 58 procent av hyreshushållen har behövt ta av sina sparpengar för att klara extra utgifter kopplade till jul- och nyår. Bland barnfamiljerna i hyresrätt är motsvarande siffra 71 procent. Bland de i ägt boende har 42 procent behövt ta av sina sparpengar. 
  • 35 procent av hyresgästerna har liten eller ingen buffert alls. Motsvarande siffra bland de som äger sitt boende är 17 procent.  
  • 36 procent i hyrt boende har angett att de kommer behöva ta av sin buffert för att betala räkningar och boendekostnader i januari. Motsvarande siffra bland de i ägt boende är 26 procent. 

— När pengarna tryter kan det vara frestande att ta ett lån för att betala en räkning. SMS-lån och andra  kortsiktiga lån utan säkerhet är en fälla som alltför många unga människor faller i, unga som därmed går in i vuxenlivet med stora skulder, och det kan förstöra möjligheter och framtidsutsikter. Det är en toxisk utveckling som måste stoppas, säger Marie Linder.  

Oro över att inte har råd att bo kvar 

Undersökningen visar också att många hyresgäster är oroliga för att inte ha råd att bo kvar i sitt hem under det kommande året, en oro som är mer än dubbelt så hög bland hyresgäster än bland de som äger sitt boende. Samtidigt har hyresgäster i nästan tre gånger så hög grad som de som äger sitt boende funderat på att byta bostad av ekonomiska skäl. 

  • 27 procent av hyresgästerna är oroliga över att inte ha råd att bo kvar i sin bostad Motsvarande bland ägt boende 10 procent. Bland hyresgäster med barn är 35 procent oroliga över att inte ha råd att bo kvar i sin bostad. 
  • 35 procent av hyresgästerna har funderat på att flytta på grund av sin ekonomiska situation, motsvarande bland de som äger sitt boende är 14 procent. Bland hyresgäster med barn har 44 procent funderat på att flytta. 

— Hemmet ska vara vår trygga punkt i livet, det är där du vilar ut efter ett arbetspass, lever ditt familjeliv. Att så många hyresgäster nu till och med är oroliga för att ha råd att bo kvar skickar en tydlig signal om hur illa det är ställt för många. Skuldsättningen och de små eller obefintliga marginalerna för många är en farlig spiral för hela samhället som politiken måste börja ta på allvar, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Hyresgästföreningen
Fakta om undersökningen 
Undersökningen är genomförd av Indikator Opinion på uppdrag av Hyresgästföreningen. Datainsamlingen kommer från Indikator Opinions månatliga omnibusundersökning samt ett tilläggsurval från Indikator Opinions slumpmässigt rekryterade sverigepanel bestående av svar från 349 personer som hyr sitt boende. Totalt baseras rapporten på 3037 intervjuer – där 1034 svarande hyr sitt boende och 2003 svarande äger sitt boende. Svarande som uppgett annan boendeform ingår inte i analyserna. 
Indikator Opinions månatliga omnibus genomförs via en kort postal enkät som skickas till urvalspersonernas folkbokföringsadress. Deltagarna har möjlighet att svara antingen via en pappersenkät, via webben eller genom att ringa in och lämna sina svar. För att öka svarsfrekvensen och säkerställa representativa resultat skickas påminnelser ut via SMS och digital post genom Kivra. I januari 2025 riktades undersökningen till ett slumpmässigt urval av 6906 röstberättigade svenskar över 18 år. Under perioden 13 januari 2025 till 2 februari 2025 samlades 2941 svar in, vilket gav en svarsfrekvens på 43 procent. Tilläggsundersökningen riktad till hyresgäster pågick under samma fältperiod, där deltagarfrekvensen var 52 procent. Samtliga resultat har viktats efter kön, ålder och partival vid riksdagsvalet 2022.

You must be logged in to post a comment Login