Övergrepp mot barn på nätet ökar

By on 31 mars, 2020
Arkivbild

Polisen har sett att förövare i högre utsträckning än tidigare tar kontakt med barn och unga för att utnyttja dem sexuellt. De delar också mer övergreppsmaterial på nätet. Det är en följd av att fler barn är hemma och online.

– Vi ser att internetrelaterade sexualbrott mot barn ökar som en följd av coronakrisen, säger Patrick Cordner, sektionschef på polisens nationella it-brottscentrum.

Polisen har medarbetare som i realtid följer utvecklingen i digitala kanaler där förövare diskuterar hur de utnyttjar barn sexuellt. Förövarna utbyter tips och de delar bilder och filmer på barn.

– Det är skrämmande att förövarna själva uttrycker att det är många barn på nätet och de är lättillgängliga eftersom kontrollen på vissa appar och plattformar är mindre än det brukar vara, säger Patrick Cordner.

Polisen ser en tydligt ökad aktivitet, där förövare själva tycker att de har ett gynnsamt läge under pandemin när fler barn är online, och kontrollen i vissa fall minskar.

Förövarna hållet till på Darknet, en dold och krypterad del av internet där de utbyter tips och råd kring vilka plattformar och metoder som är aktuella. Kontakten med barn tas däremot främst på vanliga sajter, chattar, sociala medier och onlinespel.

– Det är viktigt att du som förälder pratar med dina barn om vad de gör online. Så de förstår att det finns faror där ute och vad de ska göra om de blir utsatta. Det är viktigt att barnen förstår att de inte har någon skuld och att de vågar berätta, säger Patrick Cordner.


Nättips till föräldrar

  • Ta reda på vilka sajter barnet använder och besök dem själv.
  • Fråga inte bara hur barnet har det i skolan eller på träningen, utan också hur det är på internet.
  • Berätta att det finns vuxna på nätet som försöker utnyttja barn. Dessa vuxna är bra på att luras, och verka unga och schysta. Ofta lockar de med olika saker eller ber om hjälp.
  • Uppmana barnet att vara försiktigt med att lämna ut privat information eller skicka bilder till någon han eller hon inte har träffat. Man bör inte heller prata i webbkameran med okända personer om inte de visar sig själva.
  • Be barnet berätta för dig om: en person de har kontakt med på nätet säger sig vara ung men skriver på ett vuxet sätt, om personen börjar prata om sex eller vill träffas.

Regionalt
Örebronyheter

Källa polisen.se

You must be logged in to post a comment Login