Orostelefonen ökar tillgängligheten

By on 30 augusti, 2017

Rädda Barnens Orostelefon har sedan starten i februari 2017 hanterat sammanlagt 81 ärenden som rör oro för våldsbejakande extremism. Vanligaste uppringaren är en företrädare från skola, kommun, eller civilsamhällesorganisation som ringer för att få råd och stöd när det finns oro för att en person håller på att radikaliseras.

För att öka tillgängligheten utökar Rädda Barnen nu verksamheten och håller Orostelefonen öppen även kvällstid. Dessutom startas också Oroschatten med samma verksamhetsinriktning.

– Orostelefonen har funnits på dagtid, men när vi nu öppnar även på kvällstid och med chattmöjlighet hoppas vi kunna bli mer tillgängliga för att unga ska kontakta oss direkt. Hittills är det många vuxna som ringer om unga, och då tror vi att det finns ett behov även bland unga att prata om oro eller funderingar kring våldsbejakande extremism, säger Ola Mattsson, chef för Sverigeprogrammet på Rädda Barnen.

Oroschatten kommer att vara öppen på kvällstid kl 18-22 måndagar, onsdagar och fredagar. Precis som vid samtal till Orostelefonen är den som chattar helt anonym. I samband med chattens öppnande börjar också Orostelefonen att hålla kvällsöppet på samma tider som chatten. Oroschatten nås på www.raddabarnen.se/oroschatten.

Sedan Rädda Barnen tog över driften av Orostelefonen den 1 februari 2017 har telefonen hanterat sammanlagt 81 ärenden som handlat om oro kopplad till våldsbejakande extremism. 59 av dessa ärenden startades för att externa aktörer, dvs personal i skolor, kommuner, civilsamhällesorganisationer med flera, ringt in om en oro. 18 ärenden har startats för att inringaren uttryckt oro för en vän eller anhörig, och 4 ärenden har startats då personer som själva var involverade i våldsbejakande, extremistiska rörelser ringt och bett om stöd att lämna dessa.

– Att så stor andel av samtalen handlar om att ge stöd till personer som själva arbetar med barn och unga visar att många har stort förtroende för oss. Och det är också i linje med vår ambition när vi startade den här verksamheten, att vi skulle vara en stödjande funktion hellre än en larmtelefon som det tidigare ibland beskrevs som, säger Ola Mattsson.

Alla som hör av sig till Orostelefonen eller Oroschatten erbjuds uppföljningar och ytterligare stöd. Stödet går så långt inringaren vill och sekretessen tillåter för att hjälpa. I majoriteten av ärendena görs någon form av uppföljning.

Basfakta om Orostelefonen och Oroschatten
Orostelefonen mot radikalisering är en nationell stödtelefon som drivs av Rädda Barnen och erbjuder professionellt samtalsstöd helt anonymt och kostnadsfritt. Telefonen nås på nummer 020-100 200 på vardagar 9.00-16.00 (lunchstängt 12-13) samt kvällstid på måndagar, onsdagar och fredagar 18.00-22.00. Numret på den som ringer är dolt för den som svarar och samtalet syns inte heller på telefonräkningen. Både barn och vuxna kan ringa. Från och med den 28 augusti går det även att chatta anonymt med samtalsstödjarna på Rädda Barnen. Chatten är öppen kvällstid på måndagar, onsdagar och fredagar 18.00-22.00 och hittas på www.raddabarnen.se/oroschatten.

Den som kontaktar telefonen eller chatten erbjuds vägledning när de upplever att en anhörig eller vän dragits in eller är på väg in i en våldsbejakande extremistisk rörelse. Det är möjligt att få stöd på flera språk. Det är också möjligt att få hjälp till ytterligare stöd i kommunen där man bor.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login