Örebroarna lägger 90 miljoner på fortkörning

By on 9 augusti, 2023
St1 har finansierat utvecklingen av en ny funktion. som fungerar genom mobilen samt högtalarsystemet i bilen och spelar musiken för fort om du kör för fort.
Arkivbild

Örebroarna lägger 90 miljoner på fortkörning, musik ska få oss att lätta på gasen. En ny uträkning visar att hastighetsöverträdelser i Örebro län kostar 89 900 000 kronor årligen i extra drivmedelskostnader, då förbrukningen per kilometer ökar vid högre hastigheter.

Samtidigt leder fortkörningarna till över 9 000 ton extra koldioxidutsläpp i regionen, en ny musiktjänst ska få förare att sakta ner.

Enligt uträkningen som baseras på Trafikverkets mätningar, den lokala vagnparkens förbrukning och hur långt bilarna i snitt körs i Örebro län med mer, skulle Örebro läns förares drivmedelskostnader minska med nära 90 miljoner kronor per år om alla höll hastigheten.

Samtidigt skulle koldioxidutsläppet minska med drygt 9 000 ton, totalt sett gör svenskarna av med 2,96 miljarder årligen. 

St1 har finansierat utvecklingen av en ny funktion som fungerar genom mobilen samt högtalarsystemet i bilen och spelar musiken för fort om du kör för fort. Den eftersträvar samma effekt som pipet när man glömt bilbältet och kommer att marknadsföras vid de värst drabbade vägsträckorna samt via radio med mer.

Man använder Sverige som första testland, i början är det endast musik men det ska även fungera med podcasts etcetera och funktionen kan sättas igång vid hastighetsöverträdelser även om ljudet är avstängt. 

– Det kan låta som en väl mild uppmuntran men jag kan intyga att det i slutändan gör dig smått tokig om du inte saktar ned eller stänger av, men de flesta vill lyssna på något när de sitter i bilen. Det rör sig inte om speed up-versions-trenden eller smurfhits där låtar stöpts om för att passa ett snabbt tempo, detta låter inte bra, och sämre ju längre du behöver lyssna, säger Faisal Ouahid, Informationschef på St1 Sverige.

En rad studier visar att hela nio av tio kör för fort, trots att risken för dödsolyckor ökar avsevärt och att hastighetsöverträdelser i Sverige står för 300 000 ton extra koldioxidutsläpp årligen enligt Trafikverket. Dessa fakta är dock inte tillnärmelsevis lika avskräckande som kronor och ören enligt beteendevetaren och psykologen Björn Hedensjö.

När det väl kommer till kritan så bryr vi oss betydligt mer om plånboken än säkerhet och miljö, särskilt i en lågkonjunktur menar han. Intresset för klimatet och andra långsiktiga hot krymper dessutom med snävare ekonomiska marginaler samtidigt som vi får ett extra plånboksfokus i lågkonjunkturen. 

– Historien har visat att man behöver ta i ordentligt för att ändra vårt beteende i trafiken. Ekonomiska incitament tillsammans med tydliga påminnelser kan fungera. Ta säkerhetsbältet som exempel: Böter i kombination med bältesvarnarens extremt enerverande plingande var det som i slutändan fick oss att sätta på oss säkerhetsbältet, säger Björn Hedensjö. 

Fortkörningar fångade av landets fartkameror kostade bilförare i Sverige cirka 165 miljoner i böter förra året, böter från fartkameror är alltså en förhållandevis liten fortkörningsutgift i jämförelse med drivmedelskostnaden.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: St1 Sverige

You must be logged in to post a comment Login