Örebroare negativa till arbetsgivare som skippar distansarbete

By on 28 september, 2021
Arkivbild

En ny undersökning från SIFO på uppdrag av Dell Technologies visar att många Örebroare är negativt inställda till arbetsgivare som inte väljer att fortsätta erbjuda möjlighet till distansarbete efter pandemin. Undersökningen visar också att möjligheten att jobba på distans påverkat hur många semesterdagar svenskar tog ut i somras och möjligheten att återhämta sig på ledigheten.

Den nya undersökningen visar att många Örebroare skulle reagera negativt om möjligheten till distansarbete skulle försvinna framöver. 40 procent skulle försöka få arbetsgivaren att ändra sig i frågan och 5 procent skulle välja en annan arbetsgivare. Undersökningen visar också att medelålders, i åldrarna 35-49 år, är mest negativt inställda.

– Många i medelåldern balanserar ofta tuffa åtaganden kring både familj och jobb och har upplevt en ökad flexibilitet när de kunnat jobba på distans. Undersökningen visar också att det finns en grupp Örebroare, 17 procent, som inte skulle gilla att möjligheterna till distansarbete försvann, men ändå skulle anpassa sig, säger Stefan Alariksson, VD på Dell Technologies i Sverige.

SIFO/Dell Technologies till Örebroare: Hur ställer du dig till arbetsgivare som efter pandemin väljer att inte fortsätta erbjuda möjlighet till distansarbete?

  • Jag stödjer det – 17%
  • Jag gillar det inte, men skulle ändå anpassa mig – 17%
  • Jag skulle försöka få arbetsgivaren att ändra sig – 40%
  • Jag skulle välja en annan arbetsgivare – 5%
  • Vet ej – 21%

– Vi har sett företag utfärda direktiv om hur och var deras medarbetare ska utföra sina uppgifter och det är tydligt att det skapar en osäkerhet bland de anställda. Jag tror inte att det är så enkelt att det finns bara en lösning – arbetsgivare behöver vara flexibla och lyhörda. Arbete är något man utför, inte en plats man befinner sig på, säger Stefan Alariksson

Färre semesterdagar och sämre avkoppling

Undersökningen visar också att möjligheten till distansarbete gjort att 5 procent av svenskar tog ut färre semesterdagar i somras. Undersökningen visar samtidigt att möjligheten att arbeta på distans gjort det svårare för en del att koppla av. 7 procent av svenskar upplevde att det blev svårare att återhämta sig och njuta av semestern. Resultatet visar också på skillnader mellan könen, där 9 procent av männen upplevde det utmanande, att jämföra med fem procent av kvinnorna.

SIFO/Dell Technologies: Påverkade möjligheten att arbeta på distans i sommar hur många semesterdagar du tog ut?

  • Ja, möjligheten att arbeta på distans gjorde att jag tog ut färre semesterdagar – 5%
  • Ja, möjligheten att arbeta på distans gjorde att jag tog ut fler semesterdagar – 1%
  • Nej – 75%
  • Vet ej/ej relevant – 19%

SIFO/Dell Technologies: Påverkade möjligheten att arbeta på distans din förmåga att koppla av från arbetet i sommar och vara ledig?

  • Det blev lättare att släppa arbetet på semestern – 6%
  • Det blev svårare att släppa arbetet på semestern – 7%
  • Samma/ingen skillnad – 59%
  • Vet ej/ej relevant – 28%

– I procent ser det ut som en liten andel, men om man tittar i faktiska tal så handlar det om fler än 800 000 svenskar som upplevt att de haft svårare att koppla av under sin semester på grund av möjligheten till distansarbete. Det är en tydlig indikation att arbetsgivare framöver behöver erbjuda rätt förutsättningar för jobb och avkoppling – kanske till och med uppmana sina medarbetare att inte inlogga in på datorn eller kolla mejlen i mobilen under en viss tid, säger Stefan Alariksson.

Örebro
Örebronyheter

Källa Dell Technologies
Undersökningen genomfördes av SIFO på uppdrag av Dell Technologies under augusti månad 2021 och innefattade ett statistiskt säkerställt urval om 1384 svenskar mellan 18-65 år.
Om Dell Technologies
Dell Technologies (NYSE:DELL) hjälper organisationer och enskilda att bygga sin digitala framtid och förändra hur de arbetar, hur de lever – och hur de leker. Företaget erbjuder marknadens bredaste och mest innovativa portfölj av tjänster och produkter för den datadrivna eran.

You must be logged in to post a comment Login