Örebro universitet satsar på gåmöten i det gröna

By on 10 september, 2024
Bara en kort bit från Örebro universitet finns vackra skogsmiljöer. Nu ska de användas mer för sammanträden, samtal och undervisning året runt.

Foto: Jesper Mattsson/Örebro universitet

Möten behöver inte betyda att man sitter still i ett rum, på Örebro universitet har en ny karta tagits fram. Den visar sträckor i naturen som passar bra för utomhusmöten.

— Det går att hålla möten där man passerar både tusen år gamla gravar och en sjö som plötsligt försvann, säger initiativtagaren Anna-Eva Olsson.

Under flera års tid har det funnits tankar på att hjälpa studenter och anställda, att kunna ha gående möten och grupparbeten utomhus. Pandemitiden gjorde behovet extra tydligt. Då blev det viktigt att kunna ses utomhus, om man alls ville träffas. Vissa har sedan fortsatt att ta en del av sina möten utomhus.

Nu finns alltså en ny karta för Walk and talk, eller gåmöten på svenska. Den ska göra det lättare för fler att då och då välja promenad i stället för sammanträdesrum. Inte minst ska det bli lätt att hitta i närområdet för de tusentals personer som varje år kommer som nya studenter eller anställda till campus i Örebro.

— Vid ett gåmöte får du dagsljus, frisk luft och rörelse, säger Anna-Eva Olsson, projektsamordnare på Örebro universitet.

Fem sträckor, på mellan 800 meter och 3 600 meter, finns utritade på den nya kartan. Samtliga har också testgåtts, för att se hur långa möten de passar för. De sträckor som finns på kartan tar allt mellan 10 och 45 minuter att traska för en grupp.

— Några slingor är lite kortare och på hårt underlag utan speciellt stora nivåskillnader. Några andra är lite mer utmanande. De leder dig ut på våra fina omgivningar med kolonilotter, betesmark, skog och motionsspår, säger Anna-Eva Olsson.

Sjön som försvann

Förutom den vackra naturen finns många rester av spännande historia i området. Det går bland annat att passera ett gravfält från vikingatiden. Längs ett annat av mötesstråken ligger spåren av Örebros hoppbacke, ett populärt besöksmål för hundra år sedan. Dit kunde man ta den smalspåriga järnvägen, som gick mellan Örebro och Norrköping. Rester av banvallen syns än idag.

Den som väljer något av de längre mötesstråken kommer också att passera resterna av ett felbeslut med stora konsekvenser. Där låg en vacker skogssjö, Marksjön, där sällsynta insekter och växter trivdes. Men idag kallas samma plats för Markakärret på officiella kartor, för sjön har till stora delar försvunnit.

På 1950-talet revs delar av det gamla Örebro. Nya moderna hus byggdes, och rivningsmassor och byggavfall behövde tippas någonstans. Markasjön fick ta emot mycket av avfallet, mer än sjön tålde. I slutet av 1950-talet började marken i området röra på sig, och 1964 kom katastrofen. Området rasade samman och sjön försvann.

Gratis att hämta kartor

Gratis kartor över mötesstråken finns att hämta på Örebro universitet. De går också att skriva ut direkt från hemsidan. 

— Det kan vara ett alternativ eller komplement till vanliga möten och läraktiviteter för att skapa variation och kreativitet. Har man till exempel ett svårt samtal att genomföra eller ett klurigt problem att lösa så upplever jag att det kan vara lättare att gå ut och gå och prata med varandra än att sitta på varsin sida av ett bord och diskutera frågan, säger Anna-Eva Olsson.

Så kommer ni i gång med gåmöten

  • Var tydlig i bokningen med att ni ska gå. Då kan deltagarna välja kläder och skor som passar.
  • Välj också vilken väg ni ska gå redan från början. Ni behöver ju vara tillbaka på utgångsplatsen när mötestiden är slut.
  • Det här är en mötesform som passar bäst när det är få deltagare – över fyra personer blir svårt, även om det naturligtvis är möjligt.
  • Prata och lyssna är det som gäller. Så glöm powerpointpresentationer och detaljerade mötesprotokoll.
  • Respektera att alla inte kan traska. Om den du ska prata med har skadat knät väljer ni naturligtvis en annan mötesform.
  • Var beredd på att det kan hända oväntade saker. En bekant till någon kan dyka upp – eller ett spännande djur, om ni går i skogen.
  • Använd funktionen för röstmemo på mobilen i stället för att skriva ner vad ni kommer fram till. Prata in en kort sammanfattning direkt i mobilen. Vill du ha det nedskrivet som text kan du testa att låta Word AI-översätta ljudfilen till text. Funktionen hittar du under knappen diktera (ser ut som en mikrofon).

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro Universitet

You must be logged in to post a comment Login