Örebro Universitet nominerat till Svenska Jämställdhetspriset 2025

By on 16 november, 2024
Bild: Örebro Universitet

Örebro universitet har nominerats och gått vidare till semifinal i Svenska Jämställdhetspriset, som delas ut av organisationen Forum Jämställdhet.

— Det känns väldigt roligt att vi har blivit nominerade. Det är ett kvitto på att arbetet uppskattas och uppmärksammas, även om arbetet stundtals är komplicerat, säger Elin Weiss som arbetar som verksamhetsutvecklare för lika villkor och jämställdhet på Örebro universitet.

Priset, som årligen delas ut, går till en aktör som ”gjort en särskilt värdefull insats för att främja jämställdhet i samhället”. Inför 2025 års pris har Örebro universitet nu tagit sig till semifinal med sex andra organisationer. Övriga semifinalister är myndigheten MSB, Trollhättan stad, företagen Charly och Xylem och de ideella organisationerna Ung företagsamhet och Svenska med Baby.

Varför tror du att vi har blivit nominerade? 

— Något som alltid har varit viktigt i ORU:s jämställdhetsarbete är att aktivt bidra till kunskapsläget nationellt och internationellt. Vi som arbetar med frågorna gör inte detta endast internt utan också via nätverk, på konferenser, via rapporter och andra bidrag, via vår hemsida och i samarbeten med andra myndigheter så som Jämställdhetsmyndigheten, Universitets- och högskolerådet och Diskrimineringsombudsmannen. Detta bidrar till att Örebro universitet uppmärksammas av kollegor i landet och det tror jag är en av anledningarna till att vi har blivit nominerade.  Vi har blivit uppskattade samarbetspartners, säger Elin Weiss.

Berätta om Örebro universitets jämställdhetsarbete? 

— På Örebro universitet är vi duktiga på att samarbeta internt vilket är en förutsättning för ett gott jämställdhetsarbete. Jag är stolt över våra samarbeten och jag har god kontakt med exempelvis kollegor på HR, Högskolepedagogiskt centrum och på institutionerna. Vi försöker ta fasta på att jämställdhet ska integreras i vårt ordinarie arbete på universitetet, vilket ju är grunden för jämställdhetsintegrering.

Jämställdhetsperspektivet ingår exempelvis i de högskolepedagogiska kurserna, i det systematiska arbetsmiljöarbetet och i våra uppföljningar. Man försöker lägga upp arbetet så att stödfunktionerna ansvarar för att se till att grunden finns på plats, så att det blir enkelt för institutionerna och fakulteterna att arbeta med jämställdhet samtidigt som de utför exempelvis skyddsronder. 

Berätta om ditt eget arbete på Örebro universitet?

— Jag fungerar som kunskaps- och metodstöd till samtliga institutioner, avdelningar och till ledningen. Jag är också vår samordnare för jämställdhetsintegrering och ansvarar för arbetet med aktiva åtgärder för oss som utbildningsanordnare. Mina arbetsuppgifter innefattar bland annat att hålla i aktuella delar i våra högskolepedagogiska utbildningar, arbets- och studiemiljöutbildningar, delta i och rapportera vid nätverksträffar och planera för och följa upp jämställdhetsarbetet. Jag deltar också i NEOLAiA-projektet i den arbetsgrupp som heter Diversity and Inclusion.

Vinnaren av Svenska Jämställdhetspriset 2025 kommer att offentliggöras under Forum Jämställdhet bankett i Lund den 5–6 februari nästa år.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro Universitet

You must be logged in to post a comment Login