Örebro län får 780.000 kronor i bidrag till regional kulturverksamhet

By on 23 maj, 2022
Lindesbergs Riksteaterförening kommer att arrangera en dansföreställning som en del i ett regionalt utvecklingsprojekt.
Bild: LindeKultur

Kulturrådet har fördelat totalt 37 miljoner kronor i bidrag till 87 aktörer i hela Sverige till regional kulturverksamhet – däribland Region Örebro län som får 780.000 kronor till två utvecklingsprojekt: Kulturella kraftfält på landsbygden (400.000 kr) och Ansats för att stärka den professionella dansens infrastruktur (380.000 kr).

”Nu när många kulturverksamheter återstartar efter pandemin är det regionala utvecklingsbidraget viktigare än någonsin. Det bidrar till en kulturpolitiskt värdefull utveckling i hela landet. Stat och region behöver samverka för att vi ska kunna uppnå de nationella kulturpolitiska målen och det här är ett led i det arbetet”, säger Veronica Lamppa Lönnbro – chef för enheten för konstarter och regional utveckling på Kulturrådet i ett pressmeddelande.

Kulturella kraftfält på landsbygden

”Syftet med detta interregionala projekt är att utveckla, samla och sprida kunskap om hur kultur kan fungera som en organisk och nödvändig del i landsbygdsutveckling i Örebro län och Västmanlands län. Kultur förstås här i vid mening. Det inbegriper kultursektorn, kreativa näringar och immateriellt kulturarv. Ordet kulturella kraftfält används för att beskriva plats- och spårbundna företeelser som illustrerar platsens kultur, tradition, berättelser och dess ”själ”. Kulturella kraftfält är sällan uppmärksammade av innovationsstödjande system, men är avgörande för utvecklingen av den lokala platsen. Genom intervjuer kommer projektet att identifiera, kartlägga och analysera olika kulturella kraftfält på landsbygden i de två länen. Projektets resultat kommer löpande att ventileras på workshops. Här ges möjlighet för återkoppling till och reflektion från projektets olika målgrupper. Workshops kommer att genomföras på landsbygden i respektive län”, skriver Region Örebro län i bidragsansökan.

Projektet är den första insatsen i ett interregionalt samarbete mellan Region Örebro län och Region Västmanland med fokus på kultur och landsbygd. Projektet relaterar till de nationella kulturpolitiska målen på flera sätt, men först och främst genom att det vill främja ett levande kulturarv som bevaras, används och utvecklas, samt att det vill främja ett internationellt och interkulturellt utbyte och samverkan.

I förarbetet till denna projektansökan har erfarenheter från Kulturreservatets folkhögskola i Riddarhyttan (Västmanland), Skinnskattebergs kommun (Västmanland), samt kommunerna Askersund och Laxå (Örebro län) spelat en avgörande roll. Dessa aktörer kommer till stora delar att fungera som projektets arbetsgrupp och kompletteras med en projektledare. Det fortsatta samarbetet kommer att involvera allt fler aktörer från offentlig sektor, civilsamhälle, näringsliv och forskning i länen. Efterhand kommer styrgrupp och arbetsgrupp att planera och genomföra ytterligare projekt och satsningar på temat kultur och landsbygd.

Ansats för att stärka den professionella dansens infrastruktur

”Region Örebro län vill fortsätta projektets påbörjade insatser som syftar till att stärka den professionella dansens infrastruktur. Under projektets första år utsågs Askersund, Degerfors och Hällefors till Danskommuner under en tvåårsperiod för att möjliggöra ett fördjupat arbete på några platser i länet. Arbetet med att driva och stötta Danskommunerna som själva ska arrangera dansresidens, workshops och föreställningar kommer vara en viktig del av projektet sista år. Vi vill också fortsätta arbetet med Arrangörskurs Dans där några av länets riksteaterföreningar samt andra arrangörer och intressenter finns med”, skriver Region Örebro län i projektansökan. 

Tre föreningar ska under hösten 2022 själva arrangera varsin dansföreställning som en del i kursen. Dessa föreningar är Lindesbergs och Örebros riksteaterföreningar samt dansföreningen Loud Dance Company i Karlskoga.

Ekonomi | Kultur
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login