Örebro HK vann E18-derbyt inför fullsatt arena

By on 12 oktober, 2024
David Tomasek i Färjestad får begrunda sina synder under en femminuters utvisning, där Örebro gjorde sitt tredje mål.

Åskådarbild av Henrik Lindberg

Den nionde omgången av Svenska Hockeyligan 2024/2025 bjöd på en riktigt het duell inform av Örebro HK mot Färjestad BK, en match som hade varit slutsåld sen länge. Ett riktigt bra tryck både på isen som på läktaren, och inte blev det lugnare mot slutet när Örebro till sist kunde få med sig en prestigevinst

….

Matchen i Behrn Arena startades i ett högt tempo där lagen växlade anfall med varandra, det inför en förväntansfull publik som var med från start. Örebro hängde med Färjestad bra över tid, och i den tionde minuten hade man skaffat sig ett visst momentum där man tryckte på bra framåt.

I den 14 minuten drog Örebros Glenn Gustafsson på sig en riktigt onödig utvisning, och hemmalagets fina spel kom av sig. Det gjorde att Färjestad kunde växla upp spelet, ett spel de kunde behålla även efter utvisningen. Även gästernas spel kom av sig, det efter enväldigt märklig situation där alla trodde att det skulle komma ytterligare en utvisning för Örebro. Men efter diskussion hos domarteamet var det gästerna som drabbades, när första 20 var färdigspelade var det fortsatt oavgjort.

….

Örebro började den andra perioden inspirerat med rappt spel, även om spelet såg bra ut så kan man inte göra misstag. Vilken man gjorde redan i den första minuten när man slarvade vid offensiva blå, gästerna snappade upp pucken gick på kontring två mot en. Där Färjestads målkung David Tomasek inte gjorde något misstag, och Örebros Jhonas Enroths nolla var spräckt

Efter målet blev matchen mer fysisk, lagen spelade tajt och bjöd inte varandra på några ytor. Ett spel som kräver ett rakare spel med snabba avslut, Örebro valde istället att konstra till det och man slarvade bort många bra lägen. Det ineffektiva slarviga spelet från Örebros sida höll i sig perioden ut, och med en period kvar låg Örebro under med 1-0.

….

Sista perioden inleddes på allra bästa sätt för Örebro, just på tal om slarv så fipplade Ludvig Larsson i den andra minuten in en puck i Färjestads mål. Efter att domarna hade kollat målet på video ett bra tag, blev målet godkänt och det var utjämnat.

Örebro fick luft tack vare målet och bara 20 sekunder senare ringde det igen, den här gången var det Emil Larsson som snyggt kunde stänka upp pucken distinkt i nättaket fram till 2-1. I den 16 minuten proppade Färjestads David Tomasek Örebros Noah Steen rakt i huvudet, David åkte på en fem minuters utvisning.

Örebro visade ingen nåd när man efter 52 sekunders spel utökade till 3-2, målet gjordes av Patrik Puistola. I den 18 minuten orsakade Filip Berglund en straff till Färjestad, en straff som gästernas Oskar Steen förvaltade väl och det var reducerat.

Det tajta gruffiga spelet fortsatte där man inte vek ner sig fortsatte, och desto närmare slutsignal man kom desto försiktigare blev spelet. Med ca två minuter kvar plockade Färjestad ut målvakten i jakten på kvittering, under den jakten hade Örebro två jättelägen varav en puck i stolpen. Örebro stod emot Färjestads jakt, och kunde få med sig en prestigevinst i Behrn Arena.