Örebro HK vann viktiga sista genrepet inför SHL-premiären

By on 13 september, 2024

Dags för försäsongens sista träningsmatch för Örebro HK, den spelas i Behrn Arena mot gästande Linköping HC. Linköping kom till Behrn Arena med fyra raka förluster i bagaget och Örebro med två raka förluster, en prestigekamp kan man säga då en vinst skulle kunna boosta upp självförtroendet inför säsongsstarten.

Det blev en svängig inledning på matchen där bägge lagen kontrade om varann, fem minuter in i första perioden var det Linköping som hade fått ett visst övertag. I slutet av den femte minuten kom matchens första mål, där det var Linköping som slog in pucken till 0-1 och nu var Örebro illa ute. Linköpings övertag varade inte länge och Örebro jobbade på duktigt för att ta sig in i matchen, vilket man också gjorde över tid då kvitteringen kom i den elfte minuten genom Robin Norell.

Innan man gick till första pausvilan hade Örebro dragit på sig två utvisningar, underlägen som man klarade av utan att bjuda gästerna på något över huvudtaget och den första perioden slutade oavgjort.

Andra perioden inleddes som den första men med den skillnaden att Örebro tog tag i spelet tidigare, det gjorde att Niklas Nilsson kunde ge hemmalaget ledningen i den andra minuten när han gjorde 2-1. Ett mål som gjorde att spelet spetsade till sig från bägge lagen, Örebro orkade inte hålla sitt höga tempo vilket gjorde att spelet jämnade ut sig.

Jämfört med den första perioden gjorde Örebro en godkänd insats under mittperioden, där man styrde tillställningen på ett bra sätt där Linköping neutraliserades. Undantaget slutet då gästerna spelade upp sig och fick till ett bra tryck, där forne Örebrospelaren Kovac fick en jättechans men pucken gick inte in i mål och. Nu stod man emot pressen och man gick till pausvila med Örebro i ledning med 2-1.

Även den tredje perioden började med ett fartfyllt spel fram och tillbaka, stökigt tajt och minimerade ytor gjorde att Örebro inte fick mycket lugna och ro till att skapa ett mer organiserat spel. I den sjunde minuten kom Örebros första powerplay men inget mål, den andra kom i den elfte och den tre tredje i den 13 minuten.

Sekvenser som gav Örebro läge efter läge att utöka ledningen, men inte det inte. Man får säga vad man vill men sex minuters spel men med en man mer ska bara bli mål, att Örebro inte kunde få till det berodde på ett ineffektivt ganska tempofattigt powerplay utan spets.

De bästa chanserna kom efter att utvisningarna var avklarade, men Linköpings försvar jobbade för allt de hade och målen uteblev. Med cirka en minute kvar lämnade Linköpings målvakt buren och man chansade med sex utespelare för att till en kvittering, en chansning som inte höll och Örebro vann generalgenrepet inför premiären av Svenska Hockeyligan.

Sett till Örebros insats i matchen kan den inte få riktigt godkänt, mest på grund av sitt slarviga spel där man inte kom upp i den nivå som de måste vara för att leverera i skarp läge. Enligt tränare Niklas Eriksson vill man se ut på det här sättet, något som jag har svårt att förstå. För att sätta insatsen i perspektiv måste man se till Linköpings insats som var rent ut sagt bedrövlig, och möter man ett lag som inte gör det bättre än vad man ikväll ställdes inför ska man inte dra några större växlar på Örebros insats.

Med tanke på det faktiska överläge man hade där man skulle kunnat ha gjort på ett, två och tre mål till så nej det här kan gå lite hur som helst under kommande säsong. Det är självklart något som kan komma att ändras, och jag hoppas verkligen att det här spelet inte hänger kvar.

Sett till positiva tycker jag att Örebro defensiv ser helt ok ut, man hänger med bra och stryper ytor där man gör det riktigt svårt för motståndarna att skapa farliga chanser. Det offensiven som behöver skärpas till med mindre kladd, högre tempo och helt enkelt mer fokus på uppgiften framåt.

Nu ser jag fram emot premiären av Svenska Hockeyligan 2024/2025, och det kan inte börja bättre för Örebro med match mot MoDo i Behrn Arena på lördag 21 september, då blir det åka av!