By on 1 oktober, 2024
Arkivbild - Karl-Johan Sandberg

Att Örebro Hockey inte skulle tillhöra toppskiktet i Svenska Hockeyligan 2024/2025 visste väl de flesta fans, om man har de förutsättningarna är det riktigt viktigt att plocka poäng i början av säsongen. Det sägs att det ska vara enklare att få med sig poäng då, eftersom att storlagen normalt är hyfsat nedtränade och väntas komma igång runt mitten på november början på december.

Nu har inte Örebro riktigt lyckats med just bedriften att få med sig poäng men visade upp ett bra mycket bättre spel sist hemma mot Skellefteå, i kvällen match hade man åkt till Göteborg för match mot Frölunda där man visade upp man tagit med sig spelet där man tog blytunga poäng i Scandinavium.

Att förlusten senast mot Skellefteå var ett fall framåt var ett faktum, frågan var om Örebro kunde hade fått med sig den till Göteborg? Svaret var ja, vilken man visade i den första perioden i Scandinavium där var med från första minuten. En bit in i perioden hade Frölunda kommit igång och fått upp tempot, Örebro likaså som sett till matchbilden var en aning vassare.

I den sjätte minuten efter ett flygande anfall kom Örebros ledningsmål, där var det Patrik Puistola som fick in pucken. Efter målet öppnade spelet upp sig, där tempot vreds upp ett par snäpp. Det lag som bemästrade det bäst var Örebro, som gång efter annan skapade riktigt vassa chanser i offensiv zon. I slutet av första perioden drog Örebro på sig en utvisning med 48 sekunder kvar, efter ett massivt tryck från hemmalagets sida ljöd signalen och Örebro var i ledning med 1-0.

Örebro sattes på prov från start i den andra perioden, med fortsatt spel med en man mindre på isen i 1.12 minuter. Ett överläge man klarade av fint, där man nollade Frölunda. Man fortsatte sitt fina spel med fullt manskap, och i den tredje minuten kom Örebros andra mål från David Quenneville.

Bara 28 sekunder senare kom Örebros andra utvisning, där det bara hann gå fyra sekunder så hade Frölunda reducerat. På tal om just utvisningar så 1.30 minut efter målet, var det dags igen. I den femte minuten var det dags för Hannes Björninen, den här gången blev det inget baklängesmål.

Frölundas mål samt efterföljande powerplay gjorde att de hade kommit upp i nivå, och nu var det full fart från bägge lagen. Jämt skägg med andra där hemmalaget för tillfället snurrade ordentligt, Örebro stod upp bra och klarade av den anstormningen.

Med 2.30 minuter kvar av mittperioden fick Örebro spela powerplay i fyra minuter efter att Frölundas Nicklas Lasu hade satt pannan mot en Örebrospelare, ett överläge som bara han pågå i nio sekunder innan det ringde igen. Patrik Leino kunde slå in 3-1 i Örebros favör, och fortsatt spel i powerplay. Med 45 sekunder kvar till periodvilan kom även det fjärde målet i powerplay, där Hannes Björninen höll sig framme. 4-1 till Örebro inför tredje perioden.

När tredje perioden startade hade Frölunda bytt målvakt, där förste målvakten Lars Johansson kastade in handduken, och in kom Tobias Normann. Örebro fortsatte sin höga press där man låg på bra framåt, där man fortsatt var ett hot för Frölunda.

Med tio minuter kvar av matchen var det hemmalaget som hade ett visst momentum där de hade ett etablerat spel i Örebros zon, där visade Örebro upp en riktigt tajt defensiv med Jhonas Enroth i kassen som jobbade effektivt för att hålla hemmalaget stången.

Desto närmare slutsignalen man kom desto mer kommer Frölunda att se ut som ett slaget lag, och där fanns ett Örebro som fortsatt visade upp stabilitet som tålamod och man kunde behålla ledningen tiden ut.

Det har var en match där Örebro kom ut från start med fokus på uppgiften, där man sett 60 spelade minuter höll sitt spel med disciplin utan att egentligen tappa uppgiften. Med det sagt så kommer det att bli svårt att bibehålla den här kvalitén varje match, men det är självklart något man ska sträva emot. Jag tror att man kan komma riktigt långt om man kan uppvisa det här spelet oavsett vilka man ställs emot, för i den här insatsen så höll alla lagdelar en riktigt hög nivå. Att Örebros målvakt för kvällen Jhonas Enroth spel höll samma nivå som de andra gjorde inte insatsen sämre, tvärtom så var han en stor bidragande del i kvällens vinst borta mot Frölunda.

Det kommer att svänga hårt i tabellen under säsongens gång där lagen kommer att byta plats med varandra, och med Örebros tre sköna poäng in på kontot är man nu uppe på en sjätteplats. I den sjätte omgången av Svenska Hockeyligan 2024/2025 möter Örebro Hockey HV71 i Behrn Arena, det gör man på torsdag 3 oktober 2024.