Örebro får fortsatt förtroende som Fairtrade City

By on 30 mars, 2022
Arkivbild

Örebro har återigen blivit diplomerad som Fairtrade City, ett fint kvitto på kommunens arbete för rättvis handel. Örebro blev Fairtrade City redan 2007 och har lyckats bli omdiplomerad varje år sedan dess, vilket visar på ständiga förbättringar.

Örebro var den fjärde kommunen i Sverige som fick diplomeringen Fairtrade City. Den innebär att kommunen engagerar sig för rättvis handel. Kommunen ska kunna visa att den arbetar aktivt, genom val av inköp och informationsinsatser, för att medverka till att odlare och anställda i andra delar av världen får bättre arbets- och levnadsvillkor.

För att behålla sin status som Fairtrade City status krävs ständiga förbättringar vad gäller inköpen av etiska, alltså rättvist producerade, varor inom kommunens upphandling samt utbudet i butiker och även en aktiv informationsspridning om Fairtrade.

– Det känns förstås jättebra att Örebro lyckats bli omdiplomerad även i år, efter pandemitiden. Men vi måste så klart fortsätta arbetet med att öka andelen rättvisa varor i kommunen, för att bli ännu bättre och uppfylla kriterierna även 2023, säger Jimmy Nordengren (C), ordförande i Kommunstyrelsens utskott för hållbar utveckling.

– Örebro är en av de 47 Fairtrade Cities som finns i Sverige i dag. Att Region Örebro län är en av tre regioner som diplomerats ger också möjlighet till bra samverkan mellan kommunen och regionen, säger Carinne Lancereau, samordnare för Fairtrade City Örebro.

Örebro
Örebronyheter

Källa Fairtrade Sverige
Fakta om Fairtrade
Produktmärkningen Fairtrade syftar till ekonomisk och social utveckling samt ökad miljöhänsyn och ett viktigt kriterium är att de mänskliga rättigheterna har respekterats under produktionen av varorna. Fairtrade City-konceptet lanserades i Sverige år 2006. Diplomeringen har funnits sedan år 2000 och i dag finns cirka 800 Fairtrade Cities globalt.

You must be logged in to post a comment Login