Öppet brev om fängslandet av människorättsförsvarare i Turkiet

By on 17 juli, 2017
Åtta av de tio fängslade människorättsförsvararnai Turkiet.

Vi är bestörta och förfärade över den turkiska regeringens fängslande av tio människorättsförsvarare, som nu utreds för medlemskap i en ”väpnad terrororganisation” för deras fredliga arbete för mänskliga rättigheter.

Gripandena är ett angrepp mot sex ledande människorättsorganisationer i landet, ett kraftfullt slag mot det redan pressade turkiska civila samhället och en olycksbådande indikator på utvecklingen i Turkiet.

Gruppen ”Istanbul 10” utgörs av Veli Acu, Özlem Dalkıran, İdil Eser, Nalan Erkem, Günal Kurşun, Thyymus Özbekli, Nejat Taştan, İlknur Üstün (turkiska medborgare), Ali Gharavi (svensk medborgare) och Peter Steudtner (tysk medborgare). Gripandet av İdil Eser, generalsekreterare för Amnesty International Turkey, kommer bara en månad efter att organisationens ordförande Taner Kılıç greps – första gången i Amnesty Internationals historia som både en generalsekreterare och en ordförande sitter frihetsberövade i samma land samtidigt. Vi uppmanar de turkiska myndigheterna att omedelbart och utan villkor släppa dem alla.

För ett år sedan krävde ett våldsamt kuppförsök i Turkiet 249 liv, de människor som dödades och skadades av kuppmakarna förtjänar den djupaste respekt och de som ansvarar för våldet bör ställas inför rätta.

Men kraftåtgärderna under året sedan kuppförsöket har varit enorma och obevekliga, med fler än 100 000 offentliganställda avskedade, tiotusentals människor godtyckligt frihetsberövade, hundratals journalister fängslade och hundratals medier och icke-statliga organisationer nedstängda.

Detta är en del av en oroväckande växande världsomspännande trend. År 2016 utsattes människor som fredligt kämpar för mänskliga rättigheter för dödligt våld i minst 22 länder och gripanden och frihetsberövanden i 68 länder. De som försöker stänga ner en fri debatt och tysta kritiska röster anser sig ha ett allt starkare övertag.

Det är helt avgörande hur världens ledare nu agerar. Även om några berömvärt uttryckte oro på G20-toppmötet, så är enstaka åtgärder inte tillräckligt. Det är dags för världens ledare att bestämt och övertygande ta ställning för mänskliga rättigheter, värdighet och rättvisa, och för behovet av ett starkt och blomstrande civilsamhälle som beskyddare av dessa värden – både i Turkiet och runt om i världen.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login