Omfattande fusk med honung avslöjat i internationell tävling

By on 20 september, 2019
Nästan 50 procent av bidragen fick dras tillbaka efter laboratorietestet. Foto: Alexandra De Paoli.

Nära hälften av alla honungsbidrag i årets upplaga av tävlingen World Beekeeping Awards underkändes i den kemiska analysen och gick inte vidare till provsmakning.
I tävlingen deltog 173 olika sorters honung från hela världen och kontrollerna visade att hela 46 procent av bidragen underkändes på grund av antibiotikarester, tillsatt socker eller bristande kvalitet vid hanteringen.

Årets upplaga av World Beekeeping Awards ägde rum på Apimondia i Montreal i mitten av september 2019. Bidragen till tävlingen analyseras först kemiskt och sedan smakmässigt och visuellt. Detta år hade många problem med sockersammansättningen och i en hel del av bidragen hittades antibiotikarester.

Erfarna jurymedlemmar chockade
– Jag blev chockad över resultaten, säger Zofuz Knudsen från Danmark, som var en av tävlingsdomarna. Men tillägger att han ändå är hoppfull.

– Vi måste komma ihåg att över hälften av tävlingsbidragen var honung i världsklass. Jag är glad att jag fick delta som domare.

Zofuz Knudsen vann själv tillsammans med Lars Fisher guldmedalj för sin honung på Apimondia 2017 i Turkiet.

Nogranna laboratorieanalyser
Tävlingsbidragen fick genomgå omfattande kemiska analyser. Bland annat mättes honungens *HMF-värde, en analysmetod som avslöjar om honungen värmts upp för mycket eller lagrats för länge. För höga HMF-värden tyder på en undermålig kvalitet. Antibiotika är inte tillåtet inom biodling i Europa men används i andra delar av världen för att behandla bakterieangrepp på bisamhällen.

Över hälften av världens honung utsatt för fusk
Det stora andelen underkända tävlingsbidrag väckte starka känslor hos både åskådare och tävlingsdeltagare. En av förklaringarna till den höga andelen underkänd honung är att tävlingsreglerna har skärpts i år, ett led i Apimondias arbete för att motverka honungsfusket på global nivå.

– Över hälften av världens honung är utsatt för fusk. Det här är något vi kommer att arbeta för att komma tillrätta med, sade Apimondias president Peter Kozmus i invigningstalet.

Testerna inför World Beekeeping Awards utförs av ett utvalt laboratorium och analyserades för bland annat antibiotikaförekomst, vattenhalt, sockerarter, syra, fasta partiklar och HMF-värde. Norberto Luis Garcia, ordförande i vetenskapliga kommittén, har erbjudit alla underkända deltagare ett privat samtal för att gå igenom resultaten av den kemiska analysen. Apimondia kommenterar fusket här.

Antibiotika inte tillåtet i Sverige
I Sverige hanteras honung generellt varsamt för att behålla sin naturliga kvalitet och det är inte tillåtet att använda antibiotika för att bekämpa sjukdomar i bisamhällena, berättar Svenska Bins projektledare Lotta Fabricius Kristiansen, som besökte Apimondia tillsammans med andra biodlare från Sverige.

– Svenska biodlare arbetar aktivt med att höja kvaliteten. Därför är det ofta säkrare att köpa svensk honung av bra kvalitet – då vet man att den kommer direkt från naturen utan några främmande ämnen som tillsatt socker och läkemedelsrester.

Honung finns uppsatt på EU:s topplista över livsmedel som det fuskas mest med. Antingen säljs billig honung som dyr och med falskt ursprung, eller så drygar man ut honungen med socker.

Världen
Örebronyheter

Källa svenska bin

You must be logged in to post a comment Login