- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Om tio år kan robotar förstå vad arkitekten vill bygga
I framtidens automatiserade byggbransch kommunicerar robotar direkt med arkitekter, konstruktörer och snickare. Artificiell intelligens kommer att göra trähusproduktionen smartare och mer kostnadseffektiv.
– Det här är en ny spännande utmaning för våra forskare som deltar i projektet Tillverka i trä, säger Fredrik Danielsson, forskningsledare på Högskolan Väst.
Tänk dig att arkitektens och konstruktörens husritningar går direkt till tillverkningsroboten utan att någon behöver programmera den. Roboten förstår vad som ska tillverkas och behöver bara assistans av produktionspersonalen. När snickaren sedan ska montera huset på plats får hen alla mått och fakta i digital form. Med hjälp av laserprojicering direkt på bottenplattan framgår det var byggelementen ska placeras. Några ritningar och tumstockar behövs inte.
– Detta är fullt möjligt om tio år. Vi har ramverket för hur artificiell intelligens kan användas i automatiserad produktion och om fem år kan vi ha delar av lösningen klar, konstaterar Fredrik Danielsson, som leder forskning om industriella automationssystem på Produktionstekniskt centrum.
Ett tiotal företag deltar
Intresset för att bygga och designa i trä är stort både nationellt och regionalt. I det treåriga projektet Tillverka i trä ska nya möjligheter inom industriell produktion i trä utforskas. Projektet leds av Innovatum i Trollhättan tillsammans med partnerna Stenebyskolan, Högskolan väst, Högskolan för design och konsthantverk/Göteborgs universitet, Fyrbodals kommunalförbund och Johanneberg Science park. Dessutom deltar för närvarande 15 företag från träbyggnads- och automationsbranschen, och fler är på väg in.
– Högskolan Väst ska framförallt bidra med kompetens inom automation och digitalisering. Vi ligger i framkant inom artificiell intelligens på det här området och har forskat länge om automationssystem för fordonsbranschen och andra teknikområden, säger Fredrik.
Från bilar till trähus
– Nu breddar vi arbetsfältet till att även omfatta träproduktion. Vi kan inget om trä, men vår kompetens inom automation och digitalisering kan i princip användas i alla typer av produktion. En av våra doktorander har precis startat ett forskningsprojekt om detta och vi planerar för fler forskningsinsatser på området, berättar Fredrik.
Projektet fokuserar just nu på att identifiera och kartlägga vilka behov de deltagande företagen har. Det handlar framförallt om att utveckla produktionsteknik, informationsöverföring och logistik för automatiserad träproduktion. En test- och demomiljö kommer att byggas upp på Produktionstekniskt centrum, där man bland annat kan titta på hur robotar kan komplettera produktionspersonal på olika sätt.
Robotar och snickare samarbetar
– Framtidens hustillverkare kommer säkert att behöva både snickare och robotar. Medan robotarna tar hand om de tunga och farliga momenten kan snickarna ta mer avancerade roller, säger Fredrik.
– Med robotar i produktionen kan byggföretagen enklare anpassa sin verksamhet till svängningarna mellan låg- och högkonjunktur. Robotarna kan backa upp när stora volymer ska produceras och när efterfrågan minskar kan man stänga av dem. På så vis kan företagen behålla kompetent personal över tid.
Söker möbel- och kökstillverkare
Parallellt med satsningen på trähustillverkare och andra aktörer i byggbranschen jobbar projektet även på att få med företag som jobbar med inredning, möbler och design.
– Vi ska titta närmare på hur produktion av möbler och köksinredning kan automatiseras. Här finns också mycket att vinna på att till exempel konvertera CAD-ritningar till robotkod, berättar Bo-Göran Bernheim, Innovatums projektledare för Tillverka i trä.
– På sikt hoppas vi kunna bilda ett kompetenscentrum för träbyggnation där branschen jobbar med utvecklingsfrågor tillsammans. Intresset för att använda trä i större utsträckning ökar snabbt nu, säger Bo-Göran.
Regionalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login