Ökat intresse för vaccination mot mässling

By on 16 april, 2024
Arkivbild

Antalet fall av bekräftad mässling ökar i Europa. I Sverige har nio fall bekräftats hittills i år, även om sjukdomen är ovanlig i landet. Min Doktor märker ett ökat intresse för vaccination mot mässling.

– Vi märker ett större intresse. Fler personer hör av sig och frågar om MPR-vaccin och fler vaccinerar sig också jämfört med tidigare, säger Harald Zetterquist, medicinsk chef på Min Doktor.

Folkhälsomyndigheten påtalade i februari att vuxna som inte haft mässling eller endast har vaccinerat sig med en dos, rekommenderas att vaccinera sig, särskilt inför en utlandsresa.

Bakgrunden är att flera länder varnat för pågående utbrott av mässling och förra året bekräftades 30 000 fall i Europa, enligt Världshälsoorganisationen. 

Då är det dags att vaccinera sig

Den som smittas kan bli allvarligt sjuk och därför är det viktigt med vaccinationsskydd mot mässling vid resor utanför Sverige. De flesta uppvuxna i Sverige är skyddade mot sjukdomen med viss variation baserat på när man är född. 

Personer födda före 1960 har nästan alltid haft mässling som barn. Personer födda på 1960- och 1970-talet som är uppvuxna i Sverig,e kan däremot ha undgått mässlingsinfektion och heller inte vaccinerats med två doser. Sedan mitten av 1980-talet har 90-97 procent av alla barn vaccinerats, enligt Folkhälsomyndigheten.

Vaccin mot mässling ingår sedan 1982 i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Första dosen ges när barnet är 18 månader.

 – Det är viktigt att komma ihåg att barn under 18 månader helt saknar skydd mot sjukdomen. Små barn som ska resa utomlands och ännu inte fått sin första dos MPR-vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet rekommenderas därför en dos innan avresa, säger Harald Zetterquist.

Om man är osäker på sitt skydd

Personer födda 1960-1980 som inte haft mässling som barn eller inte vaccinerats med två doser, kan behöva vaccin eller komplettera vaccination inför utlandsvistelse. Du kan vaccinera dig på Min Doktors vaccinationsmottagningar.

– Om du är osäker på hur många doser du har tagit så kan du prata med sjuksköterskan på mottagningen för rådgivning. Risken för biverkningar är låg om du råkar ta en extra dos, eller om du vaccinerar dig trots att du haft sjukdomen som barn.

Mässlingvirus och hur det smittar

Mässling orsakas av ett virus som kallas morbillivirus och är mycket smittsamt. Symptomen visar sig som röda utslag över hela kroppen, ljuskänsliga ögon och hög feber, och i vissa fall kan sjukdomen leda till följdsjukdomar som lunginflammation och i sällsynta fall hjärnhinneinflammation. 

– Mässlingvirus sprids främst via utandningsluften, och som droppsmitta genom hostningar och nysningar. Därför är det svårt att skydda sig mot sjukdomen om man inte är immun, säger Harald Zetterquist.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Min Doktor

You must be logged in to post a comment Login