- Forskarnas upptäckt har potential att bromsa nästa pandemi
- ”Konditoriet” av Leia
- KIF Örebros tid i allsvenskan slut
- Rymdäventyr väntar skolorna i Örebro län i höst
- Johan Motin BIK Karlskoga avstängd en match
- Kumla kommun utsatt för cyberangrepp
- Rådet för funktionsnedsatta och pensionärer sammanträder
- Nu kan jägare sälja vildsvinskött direkt till privatpersoner
- Segersviten över för BIK Karlskoga
- Hannes Björninen avstängd i fyra matcher
Ökat förtroende för polisen i region Bergslagen
Brå:s nationella trygghetsundersökning, NTU, visar att resultaten är ganska lika förra årets undersökning för de olika polisområdena i region Bergslagen. Förtroendet har ökat generellt, men utsattheten för brott har ökat.
Det är andra året som Brottsförebyggande rådet, Brå, gör en nationell trygghetsundersökning med utgångspunkt i polisens geografiska indelning i polisområden och lokalpolisområden. Resultaten varierar i regionen men skiljer sig inte så mycket från förra mätningen.
Förtroendet för polisen
Vad gäller förtroendet för polisens sätt att bedriva sitt arbete har andelen som har mycket eller ganska stort förtroende ökat sedan förra mätningen i region Bergslagen, från 42 procent till 49 procent. Förtroendet har också ökat i samtliga polisområden i regionen.
Andelen som har mycket/ganska stort förtroende för polisens sätt att bedriva sitt arbete
Polisområde | NTU 2017 | NTU 2018 |
Dalarna | 39% | 46% |
Värmland | 43% | 50% |
Örebro län | 43% | 51% |
Otrygghet och oro för brott
Vad gäller den generella otryggheten och oron för brott ligger samtliga polisområden på samma nivå, 42 procent. I både polisområde Dalarna och Örebro län har oron minskat (- 2 respektive – 3 procentenheter), medan oron har ökat med en procentenhet i polisområde Värmland.
Lokalpolisområde Kristinehamn har ökat med 2 procentenheter och har den högsta andelen upplevd oro (47 procent). Den lägsta andelen oro noteras i lokalpolisområdena Falun, Karlstad, Torsby och Karlskoga med 40 procent. Den största förbättringen har skett i Karlskoga
(- 10 procentenheter).
Vad gäller otryggheten vid utevistelse sent på kvällen i det egna bostadsområdet har andelen mycket eller ganska otrygga minskat i polisområde Dalarna med en procentenhet till 24 procent. Polisområde Värmland är oförändrat på 23 procent och i polisområde Örebro län har oron ökat med en procentenhet.
Oro för att utsättas för olika brott
Brå tittar också på oron för att utsättas för olika brottstyper. Även där har det inte hänt särskilt mycket sedan mätningen förra året. Ett exempel är oron för att utsättas för misshandel. Där är andelen oförändrad eller har minskat i samtliga lokalpolisområden förutom lokalpolisområde Mora. Där har den stigit från 6 till 8 procent. Lokalpolisområde Borlänge har minskat en procentenhet till 12 procent men ligger ändå högst i region Bergslagen.
Oron för att utsättas för sexuella angrepp eller våldtäkt har inte heller förändrats nämnvärt.
Samtliga polisområden och lokalpolisområden har en minskad eller är oförändrad andel. I Dalarna och Värmland är andelen oförändrad (11 % respektive 9 %), medan den i polisområde Örebro län har ökat med en procentenhet till 11 procent.
Utsatthet för brott
Om något område sticker ut så är det utsattheten för brott mot enskild person som har ökat i samtliga polisområden i region Bergslagen. I detta ingår kort-/kreditbedrägeri, försäljningsbedrägeri, fickstöld, personrån, sexualbrott, misshandel, hot, trakasserier och nätkränkning. Störst ökning har Örebro län med en ökning från 19,5 till 24,9 procent. Går man ner på lokalpolisområdesnivå utsattheten högst i lokalpolisområde Örebro med en andel på 27,4 procent och lägst i lokalpolisområde Torsby (17,7 procent). Som helhet har region Bergslagen ökat andelen från 19,9 till 22,4 procent.
Brottsutsattas kontakter med rättsväsendet
De som blivit utsatta för brott och varit i kontakt med rättsväsendet är mindre positiva till polisen jämfört med förra mätningen. För hela regionen har andelen som är mycket eller ganska positiv minskat i regionen från 45 till 42 procent. Det gäller även alla polisområden i regionen. Dalarna ligger på en lägre nivå än övriga, med 39 procent jämfört med 44 procent i Värmland och Örebro län.
Brå har även mätt hur folk upplever möjligheten att få kontakt med polisen i samband med utsatthet för brott. Där har andelen som varit mycket eller ganska nöjda ökat. Men även där ligger Dalarna på en lägre nivå än övriga, 43 procent jämfört med 50 i Örebro län och 52 procent i Värmland.
Även upplevelsen av hur man blivit bemött av polisen har försämrats utom i Värmland. I Örebro län och i Dalarna har andelen som varit mycket nöjd eller ganska nöjd med bemötandet från polisen minskat. Även där ligger Dalarna på en lägre nivå jämfört med Värmland och Örebro. Dalarna ligger på 47 procent och övriga på 55 (Örebro) respektive 59 procent (Värmland).
Länet
Örebronyheter
Källa polisen.se
Related Posts
Latest News
-
Forskarnas upptäckt har potential att bromsa nästa pandemi
En nässpray som botar och minskar smittspridningen av virus som...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Bostadsnotan krymper med 23 000 kronor
Jämfört med toppen under inledningen av 2024, har villaägarnas årliga...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Relevanta ämnen i gymnasieskolan ska redogöras
Skolverket ska redogöra för på vilket sätt ämnena i gymnasieskolan...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Varning för bluffbutiker inför Black Friday
Den populära säljperioden Black Friday står för dörren, och inför...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
Nu öppnar anmälan till Arla Guldko 2025
Sedan år 2000 har Arla Guldko hyllat Sveriges viktigaste restauranger,...
- Posted november 5, 2024
- 0
-
”Konditoriet” av Leia
Konditoriet Byns lokala Det vackert belägna Vid sjökanten Sjön…. byns...
- Posted november 5, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login