Ökade boräntor påverkar inte svenskarnas resebeteende

By on 16 augusti, 2018

De senaste årens låga boräntor har gett de svenska hushållen mer pengar kvar i plånboken – och många väljer att lägga dessa kronor på utlandsresor. Trots det så uppger färre än var tionde svensk att de kommer göra färre resor än idag när räntorna vänder uppåt och hushållens disponibla inkomst minskar, enligt Tickets Sifoundersökning.

Boende i Sverige reser gärna utomlands, både för att få sol och värme under de kallare månaderna men också för att uppleva äventyr och andra kulturer, äta god mat och koppla av med familjen. Och att resandet är högt prioriterat märks när man frågar svenskarna hur deras resande kommer att påverkas vid ökade räntor och amorteringskrav.

Endast 9 procent av svenskarna uppger att de vid ökade boräntor kommer att resa i mindre utsträckning än de gör idag. Bland de yngre resenärerna i åldern 18-30 år tror fler (14 procent) att de kommer minska antalet utlandsresor. I åldern 51-65 år, då många har en stabil inkomst, tror endast 4 procent att stigande räntor skulle innebära ett minskat utlandsresande.

Ytterligare 7 procent svarade att de inte kommer göra färre resor, men däremot ändra sina resvanor för att inte behöva dra ner på resandet. 4 procent tror att de kommer välja mer prisvärda resmål, och 3 procent att de kommer välja enklare och billigare boenden.

– Att svenskar gillar att resa är konstaterat sedan länge. Oavsett om man söker sig utomlands för en solsemester eller för äventyr och för att uppleva exotiska länder är många villiga att göra andra ändringar i vardagen för att kunna ha fortsatt möjlighet att resa, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login