Ökad utsatthet bland unga som lever med hedersrelaterat våld och förtryck i samband med corona

By on 30 mars, 2020
Ökad utsatthet för barn som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Obs, bilden är inte kopplat till ämnet.

Ökad utsatthet bland unga som lever med hedersrelaterat våld och förtryck i samband med corona – Rädda Barnen fördubblar antalet öppna timmar i sin stödchatt!

Corona leder till att många familjer stannar hemma från arbete, skola och förskola. Rädda Barnen ser därför en förhöjd risk att unga utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck begränsas ytterligare när deras möjlighet till fristäder försvinner. För att stödja ungdomar som lever medhedersrelaterat våld och förtryck fördubblas antalet öppna timmar i vår stödchatt.

Sedan 2008 har Rädda Barnens verksamhet ”Kärleken är fri” drivits för att förebygga och stödja ungdomar som drabbas av hedersrelaterat våld och förtryck. 2015 lanserade Rädda Barnen Sveriges första nationella stödchatt för unga utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. En chattdär ungdomaridag kan få stöd måndag-torsdag 19-21 samt få hjälp med enskilda ärenden.

Med anledning av corona-pandemin är barn och unga i större utsträckning hemma, vilket medför att gruppen unga i en hederskontext begränsas ytterligare. Isoleringen innebär en avskärmning med familjen eller släkten som utövar våldet. Möjligheten till en frizon i skolan, arbetet eller på fritiden har tagits ifrån dem.Därför fördubblar Rädda Barnen antalet öppna timmar i sin anonyma stödchatt. Från och med 30 mars 2020 hålls chatten öppen även måndag-fredag 12-15.

– Redan i dag är trycket på chatten och stödmejlen stor. När allt fler barn och unga är hemma med anledning av corona ökar risken för isolering och kontroll av familjen för de ungdomar som redan lever med hedersrelaterat våld och förtryck. Andrummet utanför hemmet försvinner, och även kontakt med andra vuxna som är viktiga i barnets liv.Vi på Rädda Barnen är glada över att kunna nå fler och ge utökat anonymt stöd för de som behöver hjälp, säger Evelina Aho Fältskog, projektledare på Rädda Barnen. – Förutom chatten hjälper våra socionomer med återkommande stöd i form av regelbundna samtal genom chatt, mail och telefon på barnens villkor. Vi hjälper även till att hitta hjälp på lokal nivå, som att exempelvis ta kontakt med myndigheter eller hitta stöd i sin kommun.

I dag bemannas chatten av ett 40-tal volontärer på kvällstid. Enskilda ärenden hanteras av Rädda Barnen-personal. Det utökade passen kommer främst bemannas av anställda på Rädda Barnen som är utbildade socionomer och psykologer med stor erfarenhet av barn och unga i svåra livssituationer och kompetens inom hedersförtryck och våld.

Regionalt
Örebronyheter

Källa Rädda Barnen

You must be logged in to post a comment Login