Ökad oro för IT-attacker

By on 21 november, 2022
Arkivbild

Ökad oro för att IT-attacker ska lamslå kritisk infrastruktur och skada människor. Antalet IT-attacker ökar exponentiellt år för år, med allt allvarligare konsekvenser. Detta har i sin tur lett till en ökad oro för att attackerna snart kan komma att lamslå kritisk infrastruktur och skada människor.

Det visar en ny global undersökning utförd av IT-säkerhetsföretaget Mimecast.

Filer, data och datorenheter i företag och privata hem har under många år varit måltavlor för IT-kriminella. Men de senaste åren har deras uppmärksamhet och attacker i allt högre grad riktats mot kritiska samhällsfunktioner, vilket kan orsaka betydligt allvarligare skador än stora ekonomiska förluster. Denna trend har i sin tur har ökat folks oro för att IT-attacker snart kan komma att skada människor.

Det visar den globala, årliga undersökningen State of Ransomware Readiness Report från IT-säkerhetsföretaget Mimecast, där 1 100 personer med chefspositioner inom IT-säkerhet tillfrågades. 61 procent av respondenterna i Norden uppgav sig vara oroliga för att en kommande ransomware-attack ska leda till människoskador, medan 47 procent tror att IT-attacker kommer att drabba kritisk infrastruktur under de närmaste åren.

– Cyberhotet växer i en alarmerande takt – både i antal och effektivitet. Samtidigt väcker det oro för potentiella skador på människor, när folk hör och läser om multinationella företag, sjukhus och tågverksamheter som faller offer för cyberbrottslighet, säger Johan Silkenäs, Global Director of MSP Services, Mimecast.

Oron är inte ett nordiskt fenomen, visar studien. Globalt uppger sig 65 procent av respondenterna vara oroliga för att ransomware-attacker kommer att påverka människors liv och hälsa.

Alarmerande konsekvenser av IT-attacker mot kritisk infrastruktur

De senaste åren har nyheter duggat tätt om IT-attacker som har förlamat företag och kostat dem miljontals, men om vi i stället tittar på angrepp mot kritisk infrastruktur så kan konsekvenserna i värsta fall bli betydligt allvarligare.

– Vi har passerat den punkt där cyberbrottslighet bara handlar om kronor och ören. I takt med digitaliseringen av samhället ökar även hoten om attacker mot kritisk infrastruktur, såsom t ex flygplatser och sjukhus. Cyberbrottslingar förfinar ständigt sina metoder och agerar idag ofta högst yrkesmässigt, vilket tyvärr ökar deras möjligheter att framgångsrikt attackera större mål än privatpersoner och vanliga företag, säger Johan Silkenäs.

Angående kampen mot ransomware, så anser Johan Silkenäs att förebyggande är minst lika viktigt som botemedlet. Samtidigt bör företag ha ett flerskiktat förhållningssätt till IT-säkerhet, vilket inkluderar goda backup-möjligheter och kontinuerliga säkerhetsutbildningar.

Dessutom nämner Silkenäs att man nu har nått en tidpunkt när insatserna mot cyberbrottslighet måste stärkas på samhällsnivå, t ex i form av informationskampanjer och satsningar på att utbilda IT-säkerhetsproffs.

Sverige
Örebronyheter

Källa Mimecast

You must be logged in to post a comment Login