- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Ökad medvetenhet om klimatrisker bland husägare
Bild: SBAB
Allt fler svenska husägare blir medvetna om klimatrisker och sitt eget ansvar för att skydda sina hem, visar SBAB:s senaste undersökning om klimatrisker. Trots ökad kunskap finns dock fortfarande utmaningar gällande tillgång till information och försäkringsskydd.
Vattenbrist och översvämningar är de klimatrisker som oroar fastighetsägare mest. Ändå uppger sex av tio fastighetsägare att de inte vet om deras villaförsäkring täcker skador på huset orsakad av rask, skred, erosion, översvämningar eller brandrisk på grund av torka.
Hela 88 procent av Sveriges husägare uppger att de vet vad klimatrisker är, vilket är en ökning med 3 procentenheter sedan SBAB gjorde den första klimatundersökningen år 2021. Samtidigt vet bara en av fyra husägare vart de ska vända sig för att få information om klimatrisker. Även om det kan uppfattas som få, så är det en ökning med 5,5 procentenheter från föregående år.
Vattenbrist och översvämningar är de klimatrisker som oroar husägare mest. Drygt var fjärde anger att de oroar sig för dessa risker. Därefter är det höga temperaturer och ökad brandrisk på grund av torka, som oroar husägare. Resultatet speglar sannolikt våra erfarenheter av ovanligt varma somrar och längre perioder av torka som lett till sinande brunnar och bevattningsförbud i vissa områden.
Husägare har ökad insikt om sitt eget ansvar att skydda sitt hus
Vems ansvar det är att minska risken för att en fastighet skadas av väder och vind har det rått delade meningar om. Majoriteten av husägarna, 63 procent, anser att de själva bär ansvaret för att skydda sitt hus mot naturhändelser och klimatrisker, vilket är en avsevärd ökning jämfört med 43 procent ifjol.
Då tyckte nämligen 28 procent att det var kommunens eller myndigheternas ansvar, en siffra som minskat till 16 procent i årets undersökning. Kunskapen och medvetenheten om ansvarsfrågan har ökat kraftigt. Det visar även andelen vet ej-svar som minskat från 21 procent till 16 procent i år.
— Det är jättebra att fler husägare förstår att de själva bär ett stort ansvar för att förebygga klimatrelaterade skador på sitt hem. Ökad frekvens av extrema väderhändelser kan vara en anledning till att fler husägare blivit mer medvetna om riskerna, säger Karin Stenmar, hållbarhetschef på SBAB.
Majoriteten av husägarna i undersökningen tog inte hänsyn till klimatrisker när de köpte sitt hus, men sex av tio (59 procent) säger att de kommer att ta hänsyn till riskerna om de köper ett hus i framtiden. De allra flesta, 85 procent, tycker att fastighetsmäklare borde vara skyldiga att informera om klimatrisker vid en husförsäljning vilket är en ökning jämfört med ifjol (82 procent).
Det är också fler som tycker att besiktningsföretag borde ta ett större ansvar och informera om klimatrisker.
— Hus utsatta för klimatrisker finns i alla Sveriges kommuner men riskerna ser olika ut beroende på topografi, bebyggelsens koncentration, kommunens dagvattenhantering, grönytor med mera. Det kan dock vara svårt för en enskild person att bedöma dessa risker, särskilt om man flyttar till ett nytt område. Då kan det vara tryggt att ha en mäklare eller besiktningsman som informerar om riskerna, säger Karin Stenmar.
Drygt hälften, 53 procent, av husägarna är inte oroliga för att deras hus ska drabbas av skador till följd av klimatförändringar. Det är en kraftig ökning jämfört med förra året då motsvarande siffra var 38 procent. Trots en minskad oro för skador säger 6 av 10 husägare att de inte vet om deras villaförsäkring täcker skador på huset orsakad av ras, skred, erosion, översvämningar eller brandrisk på grund av torka.
— Husägare har idag bättre kunskap om klimatförändringarnas effekter, riskområden och potentiella faror. Att oron inte är mer utbredd kan bero på att de flesta hus inte ligger i direkt riskzon. Men för de husägare vars fastigheter är utsatta är det viktigt att gå från medvetenhet till handling – att överväga förebyggande åtgärder och se över försäkringsskyddet. Det handlar om att aktivt klimatsäkra sitt hem, säger Karin Stenmar.
Klimatanpassa ditt hus – några tips
- Installera backventiler för att minska risken att få in avloppsvatten i fastigheten.
- Förbättra avrinningen från huset så att vatten inte samlas intill huset vilket kan orsaka vattenskador.
- Bygg tak över källartrappor och andra hålrum.
- Se till att huset är väldränerat och att spola dräneringsledningarna med jämna mellanrum.
- Kontrollera att takpannor/takbeklädnad håller helt tätt.
- Plantera träd på din tomt. Trädens rotsystem skyddar tomten från att erodera och träden suger upp stora mängder vatten.
- Installera avstängningsmöjlighet för golvbrunn.
Sverige
Örebronyheter
Källa: SBAB
Om undersökningen
Klimatundersökningen genomfördes av Syno International på uppdrag av SBAB mellan den 6 och 20 september 2024. Cirka 1 000 villa- och radhusägare i åldern 18-80 år deltog i undersökningen.
Related Posts
Latest News
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
En halv miljon barn har fötts
En halv miljon barn har fötts under de 1000 dagar...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
Örebro HK kom till spel borta mod MoDo med åtta...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln. Tankarna väcker...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Länstrafikens dom mot den växande småorten
Mosås är en trevlig, något lantligt by med majoriteten villor...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Besvara enkät om det civila samhället
Örebro kommun och Örebro Föreningsråd genomför en undersökning, för att...
- Posted november 21, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login