Odla hållbart i trädgården eller på balkongen

By on 12 juni, 2023
Foto: Plantagen

Allt fler svenskar intresserar sig för att odla och vill ha en hållbar strategi, men alla vet inte hur de ska börja. Plantagens trädgårdsmästare ger fem tips för en mer hållbar odling.

Intresset för hållbar odling är högt och en växande andel svenskar ser dessutom till att ha den biologiska mångfalden i åtanke när de odlar visar Plantagens rapport Växttrender 2023. Sex av tio svenskar uppger att de är ganska, mycket eller väldigt insatta i hållbarhetsfrågor. Engagemanget återspeglas i allra högsta grad i hur man tänker kring odling och trädgårdsarbete idag berättar Kaja Krokan Aasen, trädgårdsmästare och assisterande butikschef på Plantagen.

– Jag märker av en stor ökning i intresset för biologisk mångfald och kundernas efterfrågan på sådana växter. Allt fler sår ängar och vill ha blommor som är bra för pollinatörer, säger hon.

Bristande kunskap – en utmaning för miljön

Bland de som uppger att de inte tänker på den biologiska mångfalden när de odlar, är det framförallt brist på kunskap som är den stora barriären. Hälften (51%) av de som inte har den biologiska mångfalden i åtanke menar att det beror på att de saknar tillräcklig kunskap.

– Det finns därför fortsatt ett stort behov av att informera och vägleda konsumenterna till hållbara val, där har vi ett stort ansvar. På Plantagen har vi flera initiativ för att underlätta för konsumenterna att välja rätt, bland annat har vi ett stort sortiment som är bra för bin och pollinerande insekter, kunnig personal och enbart nedbrytbara bekämpningsmedel i sortimentet, säger Ulrika Bjurström, marknadschef på Plantagen.

Återbruk i trädgården en viktig del av den hållbara odlingen

Möjligheterna till återbruk i trädgården är stora, inte minst när det gäller att ta tillvara på resurser och material. Johannes Wätterbäck, författare och odlingsinspiratör som bland annat driver bloggen Farbror Grön, ger exempel på hur man återbrukar i trädgården och på balkongen:

– Överblivna plastlådor är perfekta att återanvändas som förodlingskrukor. Om man köper kryddväxter i butik och lämnar en del av bladen och planterar om den med planteringsjord så kommer plantan ge ytterligare två-tre skördar, säger Johannes Wätterbäck.

Intresse för lokala och inhemska växter

Ytterligare en viktig aspekt att ha med sig för att stärka den biologiska mångfalden är att välja lokala och inhemska växter och fröer. Vissa pollinerande insekter är beroende av den lokala floran för sin överlevnad, och de val vi gör i trädgården och på balkongen har viktiga konsekvenser.

– Vi ser att svenskarna tillämpar alltmer sitt hållbarhetstänkande på själva odlingen. Vår rapport Växttrender visar att nästan hälften är intresserade av klimatsmarta växter och blommor. Hela 79 procent av svenskarna uppger att de tänker på att välja lokala och inhemska växter och fröer när de odlar, säger Ulrika Bjurström, marknadschef på Plantagen.

Trädgårdsmästarens fem tips för en mer hållbar odling:

  1. Låt naturen vara en del av laget, var inte så strikt med gräs här och odling där, trädgården behöver inte vara så snygg och prydlig som du vill att den ska vara inomhus, då trivs mikrolivet bättre.
  2. Tänk på pollinerande insekter när du väljer växter. Med tonvikt på grönsaker kan trädgården snabbt bli väldigt grön, men det finns också många vackra, bivänliga (och ätbara) blommor som bin och humlor älskar.
  3. Återanvänd trädgårdsredskap, fröbrickor och krukor, och välj kvalitet när du köper nytt.
  4. Gör din egen goda jord. Använd ditt eget matavfall i bokashi eller kompost, gör gödningsvatten av ogräs eller urin och återanvänd trädgårdsavfall i krukor, pallkragar och rabatter.
  5. Använd gräsklipp och löv för att täcka jorden runt de växter du har sått.

Nöje | Örebro
Örebronyheter

Källa: Plantagen

You must be logged in to post a comment Login