- Releasefest för flera nya funkislåtar
- Rosea Dans och Mohlavyr hyllar Elsa Beskow
- Nya priser inom Folktandvården efter beslut i nämnd
- Seniorkraft stärker gemenskap och hälsa för seniorer i Askersund
- Kumla kommun flyger drönare runt stadshuset
- Antibiotikan räddar liv nu måste den skyddas
- Avföringsprover mäter tarmbakterier tillförlitligt
- ”En längtan” av Leia
- I julbordstider svenska bord och bjudningar
- Ta gratissticket mot HPV innan årsskiftet
Nytt vapen mot bakteriella infektioner
Vad händer om vattenlöslig och icke vattenlöslig antibiotika kombineras i medicinteknik, till exempel sårförband? Fram till nyligen har forskare inte kunnat besvara den frågan, för de har inte lyckats med det. Nu har KTH-professorn Michael Malkoch och hans forskargrupp emellertid löst uppgiften, och fram träder ett ypperligt vapen mot bakteriella infektioner.
Ett sätt att bekämpa bakterier har fram till idag varit att använda plåster och förband där en beläggning av silver utgjort det bakteriedödande medlet. Denna lösning har varit framgångsrik, men samtidigt har förutsättningarna förändrats. Fler och fler multiresistenta bakterier dyker upp och utgör ett allt större hot för oss människor.
– Dagens sårförband är doppade i silverjoner. Problemet är att bakterierna börjar bli allt mer resistenta mot just silver, säger Michael Malkoch, professor i fiber- och polymerteknologi på KTH.
I syfte att lösa detta problem har Michael Malkoch tillsammans med forskarkollegor på KTH utvecklat ett nytt antibakteriellt material i form av en så kallad hydrogel, ett arbete som precis blivit publicerat i den vetenskapliga tidskriften Advanced Functional Materials.
Hydrogelen innehåller två olika typer av antibiotika, både vattenlöslig och icke vattenlöslig. Denna kombination ökar möjligheten att förhindra utvecklingen av multiresistenta bakterier.
Forskningsframsteget bygger på nanomaterialet dendrimerer, som Michael Malkoch och hans kollegor tidigare varit involverade i framtagandet av, och som de sedan förfinat genom åren. När dendrimerer för första gången såg dagens ljus använde forskarna det till att kapsla in läkemedel mot cancer.
– Detta lyckades genom att cancermedicinen genom dendrimererna maskerades som mat för cancercellerna, som i sin tur åt ihjäl sig. Det blev som en form av osynlig läkemedelsmissil, säger Michael Malkoch.
Den här gången använder forskarna dendrimeriska nanopartiklar för att skapa en hydrogel som i styrka och flexibilitet matchar mänsklig vävnad. De kallar forskningsframsteget för en sofistikerad plattform, ett system, som i just detta fall fylls med flera sorters antibiotika för att behandla infektioner i huden.
– Vi har lyckats skapa ett hydrogel-system där vi kan bestämma enskilda funktioner med hög precision, från molekylär nivå hela vägen upp till färdigt material. Även om forskningsresultatet är preliminärt så är det intressant att vi utgått från traditionell antibiotika och skapat sårförband doppad i vår gel. Ett sårförband som är mer effektivt att döda bakterier än den silverbaserade varianten som finns idag, säger Michael Malkoch.
Enligt Michael Malkoch innehåller hydrogelen hundra procent nedbrytbara och icke-giftiga ämnen, och den kan så väl sprutas på såret som injiceras. Några direkt begränsningar finnes inte; det är upp till den som använder gelen att bestämma applikation och vilket typ av läkemedel som ska användas.
Hälsa | Regionalt
Örebronyheter
Källa: KTH
Related Posts
Latest News
-
Releasefest för flera nya funkislåtar
På onsdag 20 november kl. 18 bjuder Örebro kommun och...
- Posted november 18, 2024
- 0
-
Rosea Dans och Mohlavyr hyllar Elsa Beskow
Elsa Beskows tidlösa sagor har väckt intresse och förundran bland...
- Posted november 18, 2024
- 0
-
Nya priser inom Folktandvården efter beslut i nämnd
Från och med den 15 januari 2025 gäller nya priser...
- Posted november 18, 2024
- 0
-
Seniorkraft stärker gemenskap och hälsa för seniorer i Askersund
I en av hemkunskapssalarna på Sjöängsskolan i Askersund råder febril...
- Posted november 18, 2024
- 0
-
Kumla kommun flyger drönare runt stadshuset
Under måndag och tisdag vecka 47 kommer Kumla kommun att...
- Posted november 18, 2024
- 0
-
Antibiotikan räddar liv nu måste den skyddas
Varje år dör ca 130 000 personer i Europa som...
- Posted november 18, 2024
- 0
-
Avföringsprover mäter tarmbakterier tillförlitligt
Studie visar för första gången att avföringsprover mäter tarmbakterier tillförlitligt,...
- Posted november 18, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login