Nytt konstverk ändrar utseende när många rör sig på campus

By on 27 november, 2023
Izabel Lind har gjort den nya skulptur som med ljus och rörelse visar hur många personer som rör sig på campusområdet. Skulpturen står utanför byggnaden Labbet.
Foto: Jesper Mattsson

En lysande skulptur har tagit plats på Örebro universitet, den styrs av utplacerade sensorer och ändrar utseende beroende på hur människor rör sig på campus för tillfället.

Jag vill att man upplever aktivitet, närvaro och att det är spännande. Men också att skulpturen speglar att det är ett högteknologiskt universitet, säger konstnären Izabel Lind.

Det krävdes en konstnär, en elektriker och mycket vilja för att få det nya konstverket på plats. För just den dag som skulpturen skulle sättas upp drog säsongens första rejäla snöfall in över Örebro universitet.

– Jag är jättenöjd med att vi har fått allt på plats. Vi stod och byggde i snöstormen. Det var väldigt dålig tajming, men det gick bra att få upp själva skulpturen, säger Izabel Lind.

Konsten styrs av sensorer

Det nya konstverket består av en böljande LED-panel. Lamporna på panelen styrs av data från sensorer vid några av de punkter på universitetet där studenter och anställda brukar röra sig. Skulpturen reagerar direkt när människor passerar och ändrar färger och mönster. Ju mer rörelse, desto mer intensivt blir konstverket.

– Animationerna kan vara lugna och kanske inte så färgglada. Eller så blir de mer ljusstarka med mycket färg och mycket rörelse.

Bild

Just nu reagerar skulpturen på rörelse vid mätpunkter i byggnaderna Långhuset, Universitetsbiblioteket och Labbet. Men det går att ändra. Det finns runt 4 000 sensorer utplacerade runt om på campusområdet. De mäter bland annat rörelse, temperatur, ljus och luftfuktighet.

Sensorerna levererar data till en digital tvilling av Örebro universitet, alltså en digital kopia av hela området. Det gör att till exempel lokalanvändning eller inomhustemperatur går att styra på ett bättre och mer planerat sätt. Men det går också att använda data från sensorerna till annat, som att styra animationer.

Många lampor – men energisnål

Trots att det är många lampor i verket är den energisnål. Dels beror det på att LED-lampor drar mycket mindre energi än glödlampor, dels på att mönstren också består av släckta lampor. Alla lyser alltså inte samtidigt. Den är också programmerad att följa solens timmar, så att den automatiskt lyser svagt med lugna rörelser från solnedgång till soluppgång. Målet är att ljusskulpturen ska samexistera harmoniskt med sin omgivning.

Skulpturen är ett tillfälligt verk som kommer att stå på sin plats i fem år, den finansieras av Statens konstråd. Även fastighetsägaren Akademiska hus och Örebro universitet står bakom projektet.

– Det har varit intressant att jobba med. Det blir som ett porträtt av de studenter, lärare och andra som är på plats. Där man kan se hur de rör sig, fast som pixlar som tillsammans bildar ett mönster, säger Izabel Lind.

Fakta: Konstnären bakom skulpturen

Izabel Lind är född i Västerås 1991 och bor numera i Stockholm.

Hon är utbildad vid Kungliga konsthögskolan och har bland annat intresserat sig för hur modern teknik kan användas i skulpturer. Till exempel har det handlat om konst som går att uppleva på nya sätt genom att titta på den genom VR-glasögon. Under de senaste åren har hon medverkat i en lång rad utställningar.

Skulpturen ”Stream” i Örebro är hennes andra verk som är skapat för en offentlig plats. Det första, ”Sirens” står på Radisson Blu Hotel i norska Stavanger.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro Universitet
Text och foto: Jesper Mattsson

You must be logged in to post a comment Login