Nybliven valpägare? Här är skadorna du bör se upp för

By on 19 augusti, 2022
Foto: Sveland Djurförsäkringar

Sommaren är högsäsong för köp av hundvalpar och många nyblivna hundägare har gjort plats i kalendern för den ofta intensiva, men också helt underbara första perioden med sin nya familjemedlem. Valptiden är på många sätt en omtumlande tid och alla som någon gång haft valp vet att de är experter på att försätta sig i besvärliga situationer.

Många valpar gillar till exempel att smaska i sig diverse saker de hittar på marken vilket kan leda till kräkning, diarré och i värsta fall operation. Sveland Djurförsäkringar har listat de vanligaste skadorna och sjukdomarna* som drabbar våra hundvalpar – så att du som valpägare vet vad du ska vara lite extra observant på.

1. Hälta

Hälta är den vanligaste skadan som valpar råkar ut för, men det är även vanligt bland vuxna hundar. Frakturer, stukningar och sårskador är några vanliga exempel på sådant som kan göra hunden halt.

2. Kräkning och diarré

Att valpar kräks eller får diarré kan ha många olika orsaker. Några exempel är att den ätit eller svalt något olämpligt eller att den förgiftats av till exempel mat, läkemedel, alger eller växter. Andra orsaker kan vara magkatarr, parasiter, foderbyte, stress, allergi, virus eller bakterier.

3. Klåda och eksem

Allergi, parasiter och hudinfektioner är exempel på anledningar till att klåda och eksem uppstår hos hundar. Vanliga symtom är att hunden kliar och slickar sig, ibland så mycket att det uppstår sår.

4. Persisterande mjölktänder

En del valpar tappar inte alla sina mjölktänder som de ska, utan den permanenta tanden växer i stället upp bredvid mjölktanden. Mjölktänder som sitter kvar trots att den permanenta tanden kommer upp behöver ofta dras ut eftersom den kvarsittande mjölktanden kan orsaka problem med bettet. I de flesta fall har valpen tappat alla sina mjölktänder vid sex månaders ålder. Det är vanligt att den permanenta tanden börjar synas innan mjölktanden lossnat, speciellt gällande hörntänderna. Oftast lossnar sedan mjölktanden efter några dagar.

5. Klobrott

Klobrott innebär att klon fläkts upp så att pulpan blottats och orsakas ofta av att hunden fastnat med eller brutit klon. Tidiga tecken på klobrott är att hunden ofta slickar sig på sina tassar och klor. Beroende på hur stor spricka det är i klon så brukar det också gå att se om hunden har ont om man vidrör vid tassen eller klon. Om hela klon slits bort orsakar det ofta blödning och smärta. Andra tecken är akut hälta och förvridna eller spruckna klor.

*Statistiken är hämtad från Sveland Djurförsäkringars skadestatistik.

För såväl erfarna som nyblivna hundägare tipsar Sveland Djurförsäkringar om tre saker att tänka på inför hundköpet:

1.Säkerställ att du inte köper en smuggelhund

Många drömmer om att skaffa hund, men det är viktigt att det görs på rätt sätt. Det finns tusentals valpannonser ute på internet, risken finns att några av dem gäller illegala smuggelhundar. Genom att säkerställa vart hunden kommer ifrån minimerar du också risken att få en sjuk hund. I längden innebär det lägre veterinärkostnader för dig – men framför allt förtjänar ingen hund att leva med smärtor och problem.

– Ett varningstecken kan vara att valpen kostar betydligt mindre än vad valpar av den rasen ofta kostar. Att inte få träffa valparna/hundarna i sin hemmiljö är ytterligare ett dåligt tecken. Samma gäller mamman till valparna. Ofta kan det vara så att valpar från flera kullar säljs på samma ställe. Så om valparna ser ut att vara olika gamla eller av olika raser ska man dra öronen åt sig. Det är därför bra att ha kontakt med uppfödaren och besöka denne redan innan valparna är födda. Om valpen inte är registrerad i Svenska Kennelklubben bör man absolut se till att få träffa uppfödaren, mamman och valparna, samt säkerställa att valpen är chipmärkt, vaccinerad och veterinärbesiktigad i Sverige. Mamman till valparna ska också vara registrerad i Jordbruksverkets hundregister, säger Christine Ehrlander, hållbarhetschef på Sveland Djurförsäkringar.

2. Teckna en hundförsäkring

När du tecknar en djurförsäkring köper du ett skydd mot oväntade händelser som kräver veterinärvård. Med en försäkring slipper du stå för hela kostnaden själv. Välj en hundförsäkring som passar ditt och hundens behov. En fråga som är bra att ställa sig är: vad är jag villig att betala för veterinärvård om hunden blir sjuk eller om olyckan är framme?

– Sveland är Sveriges enda kundägda försäkringsbolag som enbart fokuserar på djur. Som kundägt bolag arbetar vi för att maximera nyttan för våra kunder och deras djur, inte för att vinstmaximera. Därför är det självklart att vi erbjuder försäkringar anpassade efter kundernas behov, säger Linda Kreutz, VD på Sveland Djurförsäkringar.

3.Avsätt tid och ha uppsyn över din nya familjemedlem

Det är omtumlande för många hundar att komma till ett helt nytt hem vilket kan skapa stress och osäkerhet. Avsätt därför tid till att vara med din nya familjemedlem, låt hunden ta sin tid att bo in sig, hitta nya rutiner tillsammans och lär känna varandra i er egen takt. Valpar och unghundar är överrepresenterade i statistiken över olycksfall. Unga hundar har ganska gängliga kroppar och inte någon vidare konsekvensanalys. Tyvärr är det vanligt att valpar springer lösa ut i vägar och blir påkörda av bilar. Man bör därför se till att alltid hålla uppsyn över sin valp, och gärna hålla den kopplad.

– Att leka, träna, hantera och gosa med valpen kommer att stärka er relation. Men tänk på att valpens kropp fortfarande utvecklas och är relativt skör, så ta det lite försiktigt när ni leker. Och välj hundens lekkamrater med omsorg – gärna en hund i samma storlek och med liknande leksätt som valpen, säger Christine Ehrlander.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Sveland

You must be logged in to post a comment Login