Nyårsfirandet är en mardröm för många hundar och deras ägare. Kvällen som ska vara en trevlig avslutning på året är för den som har en berörd hund en lång pina i väntan på att skjutandet ska sluta. Svenska Kennelklubben vill därför helt förbjuda försäljning av fyrverkerier till privatpersoner.
Panik, matvägran och lugnande medel
Omkring en tredjedel av Sveriges cirka 880 000 hundar påverkas när fyrverkerierna skjuts iväg. Veckorna runt jul och nyår är värst men även dagarna kring påsk och Valborg orsakar smällandet från fyrverkerier stort lidande för våra hundar och deras ägare. Varje år skräms hundar, så illa att de aldrig återhämtar sig. När skjutandet brakar loss grips de av panik och ångest. De skakar av rädsla, vägrar att äta och rasta sig. Det ligger och trycker i mörka hörn och värsta fall kan de fly i panik och skada både sig själva och andra. Djurens känsliga öron kan uppfatta smällarljudet som en intensiv smärta, som i sin tur är mycket skrämmande. Tiotusentals hundar medicineras med psykofarmaka varje gång smällandet brakar loss och försäljningen av läkemedel ökar.
Fira fyrverkerifritt
Ett sätt att slippa utsätta hunden för smällande är att fira nyår på en plats där skjutandet av fyrverkerier inte förekommer eller åtminstone är mycket begränsat. SKK har på sin webbplats efterlyst boenden, som kan erbjuda ett smällarfritt boende. Vi hoppas att såväl kommersiella aktörer som allmänhet kan komma med tips över hela landet för att ge de hundägare som behöver ett alternativ. Listan över trygga boenden hittar du i länken nedan. Om man är tidigt ute är hotell kring våra flygplatser ett bra alternativ då det råder generella förbud mot fyrverkerier på dessa platser.
Tillsammans mot fritt användande av fyrverkerier
Svenska Kennelklubben är inte ensam om att vilja begränsa användandet av fyrverkerier. Brandförsvaret, polisen, sjukvården och flera djurskyddsföreningar är också emot ett fritt hanterande av fyrverkeriprodukter liksom flera kommuner som försöker införa egna begränsningar. Det är förstås inte bara hundar som lider. Hästar, katter, kaniner och andra mindre djur i hemmet kan också fara mycket illa. Även många vilda djur påverkas av fyrverkerier varje år. Ett antal djur skräms på flykt och kommer kanske aldrig levande hem igen. Och människor drabbas; krigsskadade, äldre och personer som är särskilt känsliga. Fyrverkerier ligger dessutom varje år bakom ett antal bränder och olyckor där människor skadas allvarligt.
Välj butiker som inte säljer fyrverkerier
Utnyttja din makt som konsument och gör ett aktivt val – handla inte i butiker som säljer fyrverkerier. Bland de butikskedjor som hittills meddelat att de inte säljer fyrverkerier finns bland andra Bauhaus, Clas Ohlson, City Gross, COOP, Dollarstore, Hornbach, ICA Maxi, Jula, Plantagen, Rusta, Willys med cirka 170 butiker liksom alla de Hemköpsbutiker som Axfood äger.
Tips till hundägare
- Några tips till dig som har en rädd hund
- Ta aldrig med din hund till en plats där fyrverkerier avfyras, även den lugnaste av hundar kan bli skrämd för livet.
- Res bort med din hund om du har möjlighet, gärna till glesbebyggda områden.
- Ta en tur med bilen under de ”värsta” timmarna.
- Lämna inte hunden ensam.
- Om du inte kan resa bort, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.
- Om hunden är utomhus, håll den kopplad under smällandet så att den inte kan rusa iväg i panik.
- Om hunden blir orolig – ömka eller bestraffa den inte. Försök att avleda hundens uppmärksamhet med en rolig leksak eller ett tuggben och ha en positiv inställning själv. Om hunden gömmer sig, låt den vara.
- Är problemen allvarliga – uppsök veterinär i god tid för eventuell medicinering.
You must be logged in to post a comment Login