Nya spelrestriktioner sätter spelmarknaden ur balans

By on 16 juli, 2020

Socialförsäkringsministerns tillfälliga restriktioner har satt Sveriges spelmarknad ur balans eftersom spelbolagen har tolkat den nya förordningen på väldigt olika sätt. Det kaos som spelbranschen varnat för har nu inträffat, en följd av ett förhastat och svagt underbyggt förslag. BOS, Branschföreningen för Onlinespel, vädjar nu till Spelinspektionen att klargöra reglerna för insättningsbegränsningar.

Den 2 juli trädde omfattande förändringar i kraft på den svenska spelmarknaden, baserade på direktiv från ansvarig minister Ardalan Shekarabi (S). De nya reglerna från Finansdepartementet, som syftar till att minska riskerna på spelmarknaden efter utbrottet av covid-19, har istället satt marknaden ur balans. 

– Det är många som varnat för att åtgärder, vilka inte utgick från fakta och noggranna konsekvensanalyser, riskerade att leda till en förvärrad situation för såväl de licensierade bolagen som för deras kunder. Fler miljonböter kan komma att delas ut och fler kunder kommer med säkerhet att vända sig till den olicensierade marknaden. Effekten blir en minskad kanalisering, något som både BOS, Spelinspektionen och beslutsfattare velat undvika, säger Gustaf Hoffstedt, Generalsekreterare för Branschföreningen för Onlinespel. 

Det kaos som spelbranschen, liksom andra experter, varnade för har nu inträffat. Förordningen är inte bara otydlig, branschens aktörer har haft kort om tid att kunna anpassa sig. 

Spelinspektionen, som inte själva stödde förändringarna, har nu i uppdrag att mycket skyndsamt klargöra vad som gäller avseende insättningsbegränsningarna. BOS verkar för en fortsatt hållbar spelmarknad och ett starkt konsumentskydd, men det är svårt när förhastade förslag som ger motsatt effekt nu förbryllar en hel bransch. 

– Vårt budskap har alltid varit tydligt; restriktioner och åtgärder måste bygga på väl underbyggda fakta och genomarbetade konsekvensanalyser, annars riskerar klockan att vridas tillbaka till hur det såg ut innan omregleringen. Vi står nu i en situation där varken de privata eller de statskontrollerade bolagen vet hur de ska agera och det är uppenbart att olika aktörer tolkar den nya förordningen på olika sätt. Frågan är vem som egentligen vinner på detta förutom de bolag som står utanför licenssystemet? säger Gustaf Hoffstedt.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: BOS

You must be logged in to post a comment Login