- BITD – *Klaras* Juldagen 25 December 2007
- BITD – *Harrys* Juldagen 25 December 2007
- BITD – *Strömpis* Juldagen 25 December 2007
- Så kan samhällsproblem påverka Örebros chefer
- Hjälp och stöd under helgerna
- Taggad2025 i Hällefors
- ”Jag har känt” av Leia
- Ful kan du va´ själv sa ankungen
- De tillbringar julafton på akuten
- Sverige får chans till revansch mot Rumänien i Örebro
Nya kreditrestriktioner fler kan köpa en bostad
För många unga vuxna är det idag svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, för att köpa en genomsnittlig etta i Sverige på 30 kvadratmeter krävs en månadsinkomst på minst 25 000 kronor. Detta klarar inte 46 procent av alla unga vuxna mellan 25 och 29 år, vilket motsvarar cirka 297 000 personer.
Med de föreslagna kreditrestriktionerna skulle inkomstkravet för att köpa en etta sänkas till 24 000 kronor i månaden, enligt en ny analys av Länsförsäkringar. Det skulle innebära att ytterligare cirka 12 000 unga vuxna, eller 2 procent av gruppen 25–29 år, kan kvalificera sig för ett bostadslån.
Dessutom skulle den kontantinsats som krävs minska från dagens 201 000 kronor till cirka 134 000 kronor. Men effekten försvinner med förväntat ökade bostadspriser, enligt Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg.
I början av november presenterades en statlig utredning som föreslår lättare kreditrestriktioner, för att förbättra möjligheterna för unga att köpa sin första bostad. Bland annat föreslås att dagens amorteringskrav, ersätts med ett generellt amorteringskrav på 1 procent för lån där belåningen överstiger 50 procent av bostadens värde.
Dessutom föreslås att det ska bli möjligt att låna upp till 90 procent av bostadens värde, jämfört med dagens maxnivå på 85 procent.
Uppsidor och begränsningar i förslagen
Enligt Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, kan utredningens förslag förbättra unga vuxnas möjligheter att komma in på bostadsmarknaden. Men effekten försvinner om bostadspriserna stiger.
— Lättare amorteringskrav sänker inkomstkraven, vilket gör att fler får råd att köpa en lägenhet. Men de långsiktiga effekterna är beroende av bostadsprisernas utveckling. Om bostadspriserna stiger med mer än 11 procent elimineras effekten gällande inkomstkravet, eftersom man då måste ha lika hög inkomst som idag med befintliga regler, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
Stefan Westerberg betonar också att lägre amorteringskrav ger mer pengar över varje månad, vilket kan användas till buffertsparande eller långsiktigt sparande med högre förväntad avkastning än att amortera. Men det ställer också högre krav på den enskilde att hålla privatekonomin i schack.
— Med mindre amorteringskrav är det möjligt att vissa inte sparar alls utan i stället använder pengarna till spontan shopping, vilket inte tryggar ekonomin på lång sikt. Det kan leda till att vissa personers skulder förblir höga under en längre tid jämfört med dagens regler, vilket ökar sårbarheten i privatekonomin om något skulle gå snett i livet, säger Stefan Westerberg.
Lägre kontantinsats en fördel och en risk
Ett lägre kontantinsatskrav, som föreslås sänkas från 15 procent till 10 procent av bostadens värde, skulle göra det lättare för unga vuxna att köpa sin första bostad. Och ett lägre kontantinsatskrav binder mindre pengar i bostaden, vilket gör att mer pengar kan läggas på bufferten.
— Uppsidorna kommer med potentiella risker. Det blir helt klart enklare att köpa bostad utan att behöva spara länge och mycket, eller ta dyra blancolån. Samtidigt innebär en lägre kontantinsats en större risk vid stora prisfall på bostadsmarknaden, eftersom ens egna pengar i bostaden minskar och då kan det bli svårt att flytta, säger Stefan Westerberg.
Befintliga kreditrestriktioner
- Bolånetaket (från 2010) –
Bolån får endast ges upp till 85 procent av marknadsvärdet. - Amorteringskrav 1 (från 2016) –
Bolån med en belåningsgrad över 50 procent ska amorteras löpande. Lån med en belåningsgrad mellan 50 och 70 procent ska amorteras med en procent per år. Lån med en belåningsgrad över 70 procent ska amorteras med två procent per år. - KALP-kalkyler (från 2016–2017) –
Bankerna skärpte kreditgivningen i KALP-kalkylerna genom att tillämpa en ränta mellan 6-8 procent. - Amorteringskrav 2 (från 2018) –
Bolån med en skuldkvot över 4,5 gånger årsinkomsten ska amorteras med ytterligare en procentenhet.
Utredningens förslag på nya kreditrestriktioner
- Bolånetaket –
Höjt bolånetaket till 90 procent av marknadsvärdet. - Amorteringskrav –
Bolån med en belåningsgrad över 50 procent ska amorteras med en procent per år. - Skuldkvotstak –
Bolånet får maximalt uppgå till 550 procent, 5,5 gånger, av låntagarens årsbruttoinkomst. - Flexibilitet i skuldkvotstaket –
10 procent av nya lån ska kunna ges även om skuldkvoten överstiger 5,5.
Ekonomi
Örebronyheter
Källa: Länsförsäkringar
Related Posts
Latest News
-
BITD – *Klaras* Juldagen 25 December 2007
BITD – Back In The Days vi tar en titt...
- Posted december 25, 2024
- 0
-
BITD – *Harrys* Juldagen 25 December 2007
BITD – Back In The Days vi tar en titt...
- Posted december 25, 2024
- 0
-
BITD – *Strömpis* Juldagen 25 December 2007
BITD – Back In The Days vi tar en titt...
- Posted december 25, 2024
- 0
-
Så kan samhällsproblem påverka Örebros chefer
Kriminalitet och korruption påverkar Sveriges chefer i allt högre utsträckning....
- Posted december 25, 2024
- 0
-
Hjälp och stöd under helgerna
Om man känner sig ensam eller har man råkat ut...
- Posted december 25, 2024
- 0
-
Taggad2025 i Hällefors
#Taggad är en kulturhelg som vill visa att Hällefors är...
- Posted december 25, 2024
- 0
-
Skydda dig mot trådlösa kortbedrägerier
I takt med att kontaktlösa betalningar blir allt vanligare, ökar...
- Posted december 25, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login