Ny undersökning visar värmens negativa påverkan

By on 26 augusti, 2024
Genrebild

Ny undersökning från visar att värmens negativa påverkan är större hos yngre än äldre. Under de varmaste perioderna på året påverkas många av värmen, och mätningar visar att värmeböljorna verkar bli färre men längre genom att flera korta värmeböljor ”växer ihop” till en lång[1]

En ny undersökning gjord av Verian i Sifo-panel, på uppdrag av fönstertillverkaren VELUX visar att yngre påverkas mer än äldre när det blir som varmast under sommaren.

En överväldigande majoritet av respondenterna (82 procent) rapporterar att deras humör påverkas på något sätt under varma sommardagar. 24 procent anger att de känner sig irriterade, arga eller stressade. Bland svenskar mellan 18–34 år upplever 84 procent att de påverkas, jämfört med åldersspannet 65–84, där 74 procent har svarat att de påverkas av värmen på sommaren. 21 procent i den yngre åldersgruppen anger också att de upplevt årstidsbunden depression (SAD) på sommaren, jämfört med den äldre åldersgruppen där endast 8 procent utsatts för SAD under sommartiden.

Det som påverkar svenskar mest under de varmaste sommardagarna är sömnen som blir betydligt sämre, där nästan sju av tio (68 procent) svarar att de har svårt att sova när det är för varmt. Även här sticker den yngre gruppen ut där 75 procent menar att värmen påverkar deras sömn negativt, jämfört med svenskar i åldrarna 65–84 där 57 procent uppger att de sover sämre när det är för varmt.

Man är som mest obekväma i kollektivtrafiken under varma dagar

Drygt sex av tio svenskar (61 procent) är som mest obekväma i kollektivtrafiken under varma dagar, följt av på stan (41 procent) och på jobbet (26 procent). Mest bekväma är svenskarna i sina hem (87 procent) där det troligen finns enklare sätt att svalka ner sig.

Täcket i frysen? Så väljer svenskar att svalka sig i hemmet

Det mest självklara svaret är att svenskar väljer att ta en kall dusch för att bli sval, men många (27 procent) svarar också att de lägger in sitt täcke i frysen för att svalka sig. Andra knep som svenskarna tar till är att blöta handdukar med kallt vatten och att svalka handleder under kranen. Att sova i källaren uppges också som ett populärt alternativ bland svenskarna.

20 procent mellan 65–84 år svarar att de aldrig känner sig för varma i sitt hem, jämfört med den yngre gruppen, där 17 procent angav att de känner sig obekväma hemma i värmen.

Så vill svenskarna öka bekvämligheten hemma under varma dagar

Hälften av svenskarna är villiga att investera i bättre kylsystem (t.ex. luftkonditionering, portabel AC, fläkt, avfuktare) och tre av tio (31 procent) kan tänka sig införskaffa bättre solskydd (t.ex. markiser, mörkläggningsgardiner) för att kunna kyla ner sitt hem under sommaren. Dessutom tror 37 procent på vädring eller tvärdrag som lösning.

Jens Christoffersen, expert på inomhusklimat på VELUX menar att vädring oftast är det enklaste och mest hållbara sättet att svalka ner hemmet, samtidigt som det är den snällaste åtgärden för plånboken om man vill öka bekvämligheten hemma under sommaren.

— Luftkvaliteten inomhus har stor inverkan på vår hälsa, inte minst när det är som varmast på året. Det är lätt att glömma bort att inomhusklimatet är så pass viktigt när man dessutom spenderar mer tid utomhus, vilket många gör på sommaren. Man bör faktiskt vädra i sitt hem 3–5 gånger per dag, helst när det är som lägst temperatur ute. Du kan även stänga ute värmen från ditt hem med persienner eller gardiner på dagen.

På resultatet som visar skillnaden mellan den yngre och äldre gruppen, är Jens Christoffersen förvånad.

— Det är den äldre gruppen som oftast sätts i mer risk vid varmare perioder, särskilt i hemmet. Så det överraskar mig lite att resultatet av undersökningen visar att yngre personer påverkas mer av värmen, både när det kommer till sömn och humöret.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Velux
Om undersökningen
Undersökningen gjordes under juli månad 2024 av Verian med målgrupp allmänheten,18–84 år riksrepresentativt. 1000 personer deltog i undersökningen som använde metoden webintervjuer i SIFO-panelen (riksrepresentativ slumpmässigt rekryterad webpanel).

You must be logged in to post a comment Login