Ny studie visar resultat på Jardiance vid diabetes typ 1

By on 9 oktober, 2018
Arkivbild.

Diabetesläkemedlet Jardiance (empagliflozin) som idag är en etablerad behandling vid diabetes typ 2, har även visats ha en gynnsam effekt vid diabetes typ 1 hos vuxna som tillägg till insulin jämfört med placebo. Två studier som presenterades vid EASD kongressen* i Berlin 4 oktober och nu finns publicerade i Diabetes Care (1) visade att behandling med Jardiance sänker blodsocker, vikt och insulindos i denna patientgrupp.

De nu aktuella multinationella placebokontrollerade fas III-studierna ingår i det program (Ease) som drivs av Boehringer Ingelheim. (1) Studierna har även bedrivits i Sverige. I den ena studien, Ease-2, deltog 730 vuxna patienter med diabetes typ 1 som under 52 veckor dagligen fick Jardiance i två olika doser (10 mg och 25 mg) som tillägg till insulin. I Ease-3 deltog 975 patienter som fick samma doser plus insulin under 26 veckor, men även en lägre dos på 2,5 mg prövades. Syftet var att mäta effekten på långtidsblodsocker (HbA1c) efter 26 veckor jämfört med studiestart.

Sänker vikt och blodtryck
Resultaten visade att Jardiance jämfört med placebo:

  • En dosberoende sänkning av HbA1c sågs i studierna; 3,1 mmol/mol (2,5 mg), 5,4 mmol/mol (10 mg) och med 5,8 mmol/mol (25 mg). Viktminskningen uppgick till 1,8 respektive 3 och 3,4 kg, beroende på dos. Även det systoliska blodtrycket gick ner och den dagliga insulindosen kunde minskas med 6,4, 13,3 och 12,7 procent beroende på Jardiance dosens storlek.
  • Sammanfattningvis förbättrade Jardiance såväl blodsockerkontroll som sänkte vikten hos patienter med diabetes typ 1 utan att öka risken för hypoglykemi (lågt blodsocker). Andelen fall av ketonkroppsförgiftning (diabetesketoacidos) var likvärdigt för placebo och dosen 2,5 mg men högre än placebo för doserna 10 och 25 mg.

Jardiance är även godkänt för att minska risken för kardiovaskulära händelser och död hos patienter med typ 2 diabetes och etablerad hjärt-kärlsjukdom.

Svenska patienter medverkar
Flera svenska sjukhus har deltagit i de båda studierna:

I studierna medverkade patienter från Karlstad, Borås, Vällingby, Lund, Göteborg, Karlskoga och Ängelholm.

Huvudprövare i Sverige för Ease-2 var professor och överläkaren Johan Jendle, vid Örebro universitetssjukhus.

– Resultaten i Ease-studierna är spännande. I den här studien ser man en sänkning av HbA1c, en viktreduktion och en ökning av tid i målområdet för blodsockret. Detta kan bli intressant för överviktiga patienter med svängande blodsocker som både vill förbättra sin metabola kontroll och gå ner i vikt, säger Johan Jendle.

Fakta diabetes
Hormonet insulin produceras i bukspottkörteln och är en förutsättning för att kroppens celler ska kunna ta upp näring (glukos) från blodet. Om produktionen av insulin inte räcker till eller om kroppens känslighet för insulin minskar så ökar sockernivån i blodet och följden kan bli diabetes. Omkring 500 000 personer i Sverige beräknas ha diabetes men mörkertalet är stort eftersom många med typ 2-diabetes bedöms ha sjukdomen utan att ännu fått diagnos. Typ 2-diabetes ökar med stigande ålder och 10 till 20 procent av alla över 65 år har sjukdomen. Av alla med diabetes beräknas omkring 50 000 ha diabetes typ 1, varav runt 8 000 barn. Antalet barn som insjuknar i diabetes typ 1 har nästan fördubblats sedan 1980-talet. Vid diabetes typ 1 har produktionen av insulin upphört. Vanligast är att insjukna i tonåren men sjukdomen kan debutera i alla åldrar.

Diabetes kan ge allvarliga långtidskomplikationer som nervskador, njurskador (som kan kräva dialys), ögonskador, svårläkta sår. Vidare leder diabetes till en starkt ökad risk för hjärt-kärlsjukdom – den vanligaste dödsorsaken hos personer med diabetes. (2)

(1) Julio Rosenstock et al, Diabetes Care, oktober 2018
(2) Svenska Diabetesförbundet
*EASD står för European Association for the Study of Diabetes.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login