Ny studie: Så kan skaderisken minskas inom innebandy – med 45 procent

By on 20 februari, 2020

En ny forskningsstudie visar att det skadeförebyggande programmet Knäkontroll minskar risken för akuta skador för innebandyspelare med hela 45 procent.

– Det här är viktiga resultat och effekten är större än vad de flesta hade kunnat räkna med, säger Svensk Innebandys utvecklingschef Anders Jonsson.

Inom innebandy riskerar spelare att drabbas av främst fotleds- och knäskador. Nu har en forskargrupp på Linköpings universitet, ledd av Martin Hägglund och Ida Åkerlund, undersökt hur programmet Knäkontroll påverkar skaderisken.

Nästan 500 spelare i åldern 12-17 år, i 47 olika lag, har medverkat i forskningsstudien. Under en säsong fick den ena gruppen använda uppvärmningsprogrammet Knäkontroll vid samtliga träningar och matcher, medan den andra gruppen fortsatte träna som vanligt utan tillägg av programmet.

Därefter mättes uppkomsten av skador som hade inträffat under säsongen för båda grupperna. Det visade att risken för akuta skador för dem som använde Knäkontroll minskade med 45 procent.

– Det här är viktiga resultat och ett bevis på att övningarna fungerar. Det är glädjande att endast 15 minuter särskild träning kan göra skillnad – långt större skillnad än vad de flesta hade kunnat räkna med, säger Svensk Innebandys utvecklingschef Anders Jonsson.

– Studien visar att regelbunden träning med Knäkontroll är ett effektivt vaccin för att minska skaderisken, ett budskap alla ungdomsledare inom innebandyn bör ta till sig. De lag som deltog i studien har skött träningen på ett utmärkt sätt och visat att man med begränsade resurser kan få det här att fungera, säger professor Martin Hägglund, huvudansvarig forskare för studien.

Studien har fått stöttning av Innebandyns kompetenscentrum (IKC) i Umeå. Nu ska Svenska Innebandyförbundet se över hur programmet kan bli en större del av föreningars dagliga verksamhet.

– Det här borde bli en ögonöppnare för alla föreningar som hittills inte har använt programmet. Jag hoppas att det blir skillnad framöver, men det kräver samtidigt arbete från vår sida att sprida vetskapen, säger Anders Jonsson.

Studien leddes av fyra forskare vid Linköpings universitet: Martin Hägglund, Ida Åkerlund, Markus Waldén och Sofi Sonesson, med finansiellt stöd av Vetenskapsrådet och Centrum för Idrottsforskning.

Hälsa | Sport
Örebronyheter

Källa: Svensk Innebandy

You must be logged in to post a comment Login